NI U SUBOTU NIJE REGISTROVAN NOVI SLUČAJ ZARAZE

Crna Gora korak bliže „corona free” statusu

Prvi slučajevi koronavirusa registrovani u Crnoj Gori prije više od dva mjeseca, a u međuvremenu su se inficirale 324 osobe, od kojih se oporavilo 314
7757 pregleda 4 komentar(a)
Sjedište Instituta za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Sjedište Instituta za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.05.2020. 08:54h

Crna Gora je sve bliža tome da postane država u kojoj nema korone (corona free destinacija), nakon što ni juče nisu registrovani novi slučajevi COVID-19, a broj oboljelih ostao na jedan.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje su završile analizu 47 uzoraka, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije COVID19. Trenutno oboljelih od COVID19 je i dalje jedan, i to u Gusinju”, navodi se u saopštenju institucije na čijem je čelu Boban Mugoša.

Prvi slučajevi koronavirusa registrovani u Crnoj Gori prije više od dva mjeseca, a u međuvremenu su se inficirale 324 osobe, od kojih se oporavilo 314.

Od posljedica koronavirusa umrlo je devet ljudi, a u ovom slučaju, prema podacima sa sajta coronainfocg.me, nema hospitalizovanih pacijenata, a pod nadzorom je 1.291 osoba.

Kada je u pitanju rodna struktura oboljelih, to su u većem broju slučajeva bili muškarci - 181, a najveći broj inficiranih bio je starosti od 40 do 59 godina. Koronu je imalo i 24-oro djece starosti do devet godina, a još 35-oro od 10. do 19. godine.

U dijelu koji se tiče načina inficiranja, više od 80 odsto slučajeva je zaraženo od kontakata, nepoznato je u malo više od 10 odsto, a ostatak su takozvani indeksni slučajevi.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić istakao je juče doprinos službenika policije u sprečavanju daljeg širena koronavirusa.

“Policijski službenici pokazali su da su na visini zadatka, da su kadri da odgovore svim izazovima, da svojim profesionalnim i požrtvovanim radom ulivaju povjerenje građanima i da se na policiju uvijek možemo osloniti”, kazao je Nuhodžić, saopšteno je iz MUP-a.

Istakao je i da su oni prvi dočekali crnogorske državljane iz inostranstva na granici, da su danonoćno vodili računa da se poštuju mjere, odgovarali na pozive i pitanja građana i pružali pomoć.

Iz UNICEF-a je juče saopšteno da sedam od 10 građana Crne Gore prepoznaje medijsku pismenost kao najefikasniji način borbe protiv dezinformacija koji se odnose na koronavirus.

Njihovi mladi reporteri provjeravali su tačnost informacija o koronavirusu koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima. Ukazali su da bi građani, kada čitaju i dijele informacije o koronavirusu, trebalo da koriste zvanične izvore informacija kao što su UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja.

Preporučujemo za Vas