Radović: Optuživani najniži u lancu, imamo situaciju da je za najviše ratne zločine optužen kuvar

„Potreban nam je pristup koji će obuhvatiti sve odgovorne, od onih koji su naređivali do onih koji su izvršili ratne zločine. Podsjećam da za četiri ratna zločina imamo samo jednu pravosnažno osuđujuću presudu“, kazao je Radović agenciji MINA
2809 pregleda 2 komentar(a)
Radović, Foto: Savo Prelević
Radović, Foto: Savo Prelević

Crna Gora imala je pasivan proces suočavanja sa prošlošću, zbog čega je potreban pristup koji će obuhvatiti sve odgovorne za ratne zločine, od onih koji su naređivali do onih koji su ih izvršavali, kazao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

„Uglavnom su optuživani najniži u lancu odgovornosti. Zato imamo situaciju da je za najviše ratne zločine optužen kuvar“, naveo je Radović.

On je ocijenio da je Crna Gora imala pasivan proces suočavanja sa prošlošću.

„Potreban nam je pristup koji će obuhvatiti sve odgovorne, od onih koji su naređivali do onih koji su izvršili ratne zločine. Podsjećam da za četiri ratna zločina imamo samo jednu pravosnažno osuđujuću presudu“, kazao je Radović agenciji MINA.

Kako je naveo, istina, činjenice i svjedočenja počinju da se gube.

„Zbog toga smo odlučili da osnujemo Informaciono dokumentacioni centar. Važno je da se sve dostupne činjenice sačuvaju i budu korišćene, kako za sudske postupke, tako i za istraživanja, svjedočenja i opomene budućim generacijama“, rekao je Radović.

Njihov projekat, kako je naveo, značajno uključuje mlade koji nijesu imali odgovornost za ono što se desilo devedesetih, ali danas imaju odgovornost da se bave tim činjenicama i traže odgovornost za svaki počinjeni zločin, bez obzira na nacionalnu pripadnost počinilaca.

„Pravosnažno osuđujuđe presude treba da budu istina u obrazovnom sistemu, jer imamo situaciju da mnogi naši građani, posebno mlađi ne znaju ništa o onome što se događalo devedesetih, ili to „znanje“ dolazi iz kuće po principu naši i njihovi, gdje se naši veličaju, a njihovi proglašavaju ratnim zločincima“, dodao je Radović.

Zbog toga je, kako je naglasio, važno istinsko suočavanje sa ratnom prošlošću, jer se samo na takav način grade temelji za budući zajednički život i garancije da se to više neće ponavljati.

„Koliko je to važno i koliko je nacionalizam prisutan govore nam situacije iz bilo koje sfere društvenog života. Imamo brojne primjere nacionalizma, koji su rezultirali ispoljavanjem nasilja prema pripadnicima manjinskih naroda“, dodao je Radović.

Informaciono – dokumentacioni centar će prikupljati relevantna dokumenta u vezi sa ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori, sa svim izjavama, optužnicama, presudama i drugim izvorima vezanim za ratnu prošlost tokom devedesetih godina.

Bonus video: