Novac samo za kontrolu kvaliteta

„U skladu sa finansijskim mogućnostima, definisali smo da Program monitoringa životne sredine za period mart 2018. - februar 2019. godine, obuhvata Program kontrole kvaliteta vazduha na odabranim lokacijama“, navodi se u objavljenoj dokumetaciji
0 komentar(a)
Podgorica, vremenska prognoza, Foto: Luka Zeković
Podgorica, vremenska prognoza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2018. 19:31h

Tenderom koji je Glavni grad raspisao za pružanje usluge monitoringa segmenata životne sredine glavnog grada i opština u okviru glavnog grada, predviđena je samo kontrola kvaliteta vazduha.

U tenderskoj dokumentaciji objavljenoj na portalu Uprave za javne nabavke navodi se da bi se monitoringom trebalo pratiti stanje svih segmenata životne sredine, odnosno kvalitet vazduha, vode, zemljišta, biljnog i životinjskog svijeta, kao i stepen zagađenja životne sredine odnosno emisija u životnu sredinu.

Međutim, opredijeljena sredstva za tender iznose 25 hiljada eura, te su u Glavnom gradu odlučili da kontrolišu samo kvalitet vazduha na teritoriji Podgorice, Tuzi i Golubovaca.

„U skladu sa finansijskim mogućnostima, definisali smo da Program monitoringa životne sredine za period mart 2018. - februar 2019. godine, obuhvata Program kontrole kvaliteta vazduha na odabranim lokacijama“, navodi se u objavljenoj dokumetaciji.

Tenderom je predviđeno da se vazduh kontroliše kod Tržnog centra „Delta city“, kod Gradskog stadiona, odnosno na raskrsnici Bulevara Ivana Crnojevića i Ulice 19. decembar, zatim na raskrsnici Ulice kralja Nikole i Ulice crnogorskih serdara i u Zagoriču, na potezu između Piperske ulice i brijega Morače. Planirano je i kontrolisanje kvaliteta vazduha u centru Tuzi i Golubovaca.

„Kontrola kvaliteta vazduha vrši se u cilju utvrđivanja nivoa zagađenosti vazduha i ocjene uticaja zagađenog vazduha na zdravlje ljudi, životnu sredinu i klimu, kako bi se preduzele potrebne mjere u cilju zaštite životne sredine, zdravlja ljudi i materijalnih dobara“, navodi se u dokumentaciji. Rok za dostavlanje ponuda je 6. mart ove godine, a postupak odabira ponuđača će se vršiti po skraćenom postupku, iz razloga hitnosti realizovanja nabavke.

Bonus video: