Godine prolaze, zakon se ne usvaja

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola trebalo bi da parovima omogući da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja djece
3709 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa posljednje Parade ponosa, Foto: Boris Pejović
Detalj sa posljednje Parade ponosa, Foto: Boris Pejović

Osim da će to biti “uskoro”, nije poznato kada će tačno poslanici u Skupštini ponovo raspravljati i glasati o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava nedavno su kazali da će se to desiti skoro.

Iz crnogorskog parlamenta, u odgovoru “Vijestima” na to pitanje, podsjetili su da je jedna sjednica u toku, te kazali da datum sljedeće - nije utvrđen.

“U toku je Druga sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasjedanja... u 2020. Takođe, za 27. maj zakazana je Četvrta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja (Premijerski sat i poslanička pitanja), dok datum za održavanje Treće sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja još uvijek nije utvrđen”.

Iz Ministarstva na čijem je čelu Mehmed Zenka nedavno su agenciji Mina kazali da očekuju da zakon bude usvojen - uskoro. Tome se nadaju i u aktivisti za prava LGBTIQ zajednice.

“Nakon smirivanja situacije u vezi sa kovidom-19, funkcionisanje društva vraća se u normalu, pa očekujemo da će skupštinska zasjedanja nastaviti započeto prije epidemije i da će se glasanje o zakonu uskoro desiti. To očekujemo i čekamo već drugu godinu i ostajemo optimistični”, kazao je “Vijestima” Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

Danijel Kalezić
Danijel Kalezić(Foto: Boris Pejović)

Rekao je i da vjeruje da, u odnosu na lani, u Skupštini sada postoji većina za usvajanje zakona.

“Vjerujemo da postoji kapacitet da ljudska prava prevagnu u odnosu na retrogradne politike, da će usvajanje zakona simbolički pokazati da Crna Goa ima kapacitet zaštite ljudskih prava, da je jasno opredijeljena ka savremenom konceptu ljudskih prava i evropskih vrijednosti”.

On je poručio i da vjeruje da predstavnici vlasti i opozicije “umiju da pokažu da imaju osjećaj odgovornosti prema svim građanima”.

“Usvajanje zakona direktna je odgovornost svih poslanika”.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola iniciran je prije osam godina. Kalezić kaže da je, nakon toga, dalji proces koji prati i usvajanje zakona u najkraćem - bolan.

Činjenica da do danas, osam godina od te inicijative, zakon koji zajednice istog pola i pravno prepoznaje ipak nije usvojen, za Jelena Čolaković iz “Juventasa” razlog je da kaže da sistem “ne uliva povjerenje LGBTIQ zajednice”.

“Nedavno smo obillježili Svjetski dan borbe protiv homofobije i transfobije i imali prilike, nažalost, opet da čitamo da su životi dijela građanki i građana na pauzi, odnosno da čujemo direktno upućene kritike same LGBTIQ zajednice da je sistem ne prepoznaje. Godine prolaze, a dio predstavnika u parlamentu od nas očekuje da imamo strpljenja i razumijevanja za nepostojanje jednakosti i poštovanja”, kazala je ona “Vijestima”.

Kaže i da, sudeći prema odgovoru, nije optimistična i da će zakon biti usvojen skoro.

“Pitanje je koliko još godina moramo da sačekamo da budu spremni da prepoznaju sve realnosti našeg društva, sviđalo im se to ili ne. Uloga poslanika je jasna, a na nama je da pažljivo pratimo i ne zaboravljamo”.

Kalezić kaže da je homofobija glavni razlog zbog kojeg zakon do danas nije usvojen. Tome dodaje i “ne baš sjajnu situaciju na političkoj sceni” i podsjeća da zakon na sjednici posljednjeg dana jula prošle godine nije dobio neophodnu podršku. Za Kalezića, to je “direktan čin nasilja nad LGBTIQ osobama”.

“Koji su počinili oni koji su glasali protiv ili nisu glasali za zakon. Nažalost, dio poslanika pokazao je tada i nedosljednost programima sopstvenih partija, ali i da su im dnevno politički interesi bitniji od programa partija, te za zakon nisu glasali ni oni koji su u svojim programima prvi stavili zaštitu ljudskih prava LGBT osoba. I manjinske partije pokazale su nedostatak solidarnosti sa obespravljenim članovima društva i bile jedine koje su glasale protiv”.

Vlada je prvi put Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola utvrdila krajem 2018. Nakon što je glasanje odlagano više puta tokom proljeća, poslanici su se konačno izjasnili posljednjeg dana jula prošle godine. Zakon nije prošao, jer nije bilo većine u parlamentu. Protiv su glasali poslanici manjinskih stranaka - Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative, Genci Nimanbegu iz Force, te Ervin Ibrahimović i Nedžad Drešević iz Bošnjačke stranke.

Stav poslanika manjinskih partija pozdravio je tada i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je pomenutoj četvorici uputio i pismenu čestitku.

U toku glasanja, na sjednici 31. jula, u skupštinskoj sali nije bilo poslanika opozicije. Iz Demokratskog fronta više puta jasno su rekli da su protiv i poručili da bi usvajanjem zakona bio ugrožen “moralni i nacionalni kod” Crne Gore.

Poslanici Građanskog pokreta URA tvrde da bi podržali zakon, ali je njihova podrška izostala, kako kažu, zbog bojkota rada Skupštine još od 2016.

Rad Skupštine bojkotuju i Demokrate, ali se iz te partije nikad nisu oglasili na temu.

Podršku su najavljivali i poslanici Socijaldemokratske partije, ali se nisu pojavili na glasanju, jer je, kako su i zvanično saopštili, potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu dan ranije izrekao opomenu njihovom kolegi Rašku Konjeviću.

LGBT zajednici praktično su obećali da će zakon sigurno biti usvojen na jesen, u oktobru. Novi Predlog zakona kratko se našao na dnevnom redu sjednice 26. septembra, ali je Vlada, kako su ranije rekli, “odgodila odlučivanje”.

Novi Predlog utvrđen je sredinom decembra. Mjesec kasnije, 14. januara 2020. našao se u skupštinskoj proceduri.

Nade da u ovoj godini zakon o istopolnim zajednicama bude konačno usvojen, polažu iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Nedavno istraživanje te organizacije pokazalo je da više od polovine anketiranih ima pozitivan stav o usvajanju tog zakona.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola trebalo bi da istopolnim parovima omogući da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja djece. Kad Zakon bude usvojen, kako je to predviđeno Predlogom, proći će godina do početka njegove primjene.

Bonus video: