"napad na temelj Crne Gore"

CDT o skrnavljenju spomenika: Fašizam u Crnoj Gori nije prošlost, nego činjenica

Država je dužna da saopšti imena počinilaca i da ih procesuira shodno zakonima, poručuju u CDT-u
1963 pregleda 2 komentar(a)
CDT
CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je državne organe da u hitnom roku otkriju i saopšte imena počinilaca i naručilaca skrnavljenja spomenika na Ravnom lazu.

Oni su kazali da taj napad na temelj Crne Gore znači i napad na sigurnost svakog građanina i sijanje straha i poziv na sukob.

„Crnogorsko društvo, odnosno svi njegovi akteri ne smiju pokazati ni najmanju toleranciju na pojave ovoga tipa jer bi to značilo da tolerišu konačan raspad bilo kakvih pozitivnih vrijednosti”, kazali su iz CDT-a.

Oni su pozvali državne organe da u hitnom roku otkriju i saopšte imena počinilaca i naručilaca, kako su naveli, fašističkog čina na Ravnom lazu.

Prema njihovim riječima, fašizam u Crnoj Gori nije prošlost nego činjenica.

“Godinama unazad, uz mlake reakcije države, ovdje se veličaju pomagači i sluge fašista i nacista, ratni zločinci iz dva prethodna rata i zločinačke ideologije sa željom “obrazovanja” nekih novih klinaca koji će obaviti ono što nijesu uspjeli njihovi ideološki preci”, kazali su iz CDT-a.

Kako su naveli, država je dužna da saopšti imena počinilaca i da ih procesuira shodno zakonima.

„Ukoliko to odlučno i brzo ne uradi, svjesno ili ne postaće saučesnik onima kojima su rat, stradanje, pokolji i etnička čišćenja nedosanjani san“, poručili su iz CDT-a.