Eko park Blace spreman za posjetioce

Od Fonda za aktivno građanstvo i E3 consulting dobili su dodatna sredstva za sređivanje parka, tako da se sada na tom prostoru nalaze dva mosta, 15 stolova sa klupama, dvije ljuljaške, klackalica, sprave za trening, ogledna bašta, kružna trim staza u dužini od 400 metara, više staza za šetnju kroz šumu, šest info tabli sa različitim obavještenjima
3871 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije, Foto: DMEN
Sa akcije, Foto: DMEN
Ažurirano: 25.05.2020. 11:17h

Volonteri Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN), njih desetoro, tokom proteklog vikenda potrudili su se da srede eko park Blace, pa su uklonili otpad, pokosili travu i popravili mobilijar. Akcijom je ozvaničen početak sezone u pomenutom parku.

„Eko park je dobio novi sjaj za posjetioce, pogotovo za one najmlađe za koje je posebno pripremljen teren i mobilijar za zabavu. Ranijih godina smo tokom aprila realizovali različite akcije koje bi označavale početak sezone, ali zbog svima nama poznate situacije sa covid 19, to se ove godine desilo nešto kasnije. Ipak park je jednako lijepo zablistao i spreman je za nove/stare posjetioce. Tokom akcije posjetila nas je porodica koja redovno dolazi i boravi u eko parku i uručila nam info tablu sa ekološkim porukama kao doprinos našoj akciji. Svakako da će info tabla naći svoje mjesto u parku“, kazao je predsjednik DMEN-a, Miodrag Karadžić.

DMEN
Eko park Blace

Podsjetio je da je eko park Blace formiran tokom 2015. godine u sklopu projekta „Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“ koji je finansirala nikšićka Pivara.

„Zamišljen je bio kao mjesto sa skromnim kapacitetima koji će doprinijeti ljepšem boravku u prirodnom ambijentu, s obzirom da se nalazi svega dva i po kilometra od grada. Međutim, interesovanja su rasla i park je svakim danom bio sve posjećeniji“, kazao je Karadžić.

DMEN
Eko park Blace

Od Fonda za aktivno građanstvo i E3 consulting dobili su dodatna sredstva za sređivanje parka, tako da se sada na tom prostoru nalaze dva mosta, 15 stolova sa klupama, dvije ljuljaške, klackalica, sprave za trening, ogledna bašta, kružna trim staza u dužini od 400 metara, više staza za šetnju kroz šumu, šest info tabli sa različitim obavještenjima. Ozidan je roštilj kako bi se smanjilo paljenje vatre na više lokacija i minimizirala opasnost od izbijanja požara. Tokom proteklih pet godina u parku je posađeno preko 100 stabala različitih vrsta drveća.

„Nimalo lak posao održavanja i oplemenjivanja parka vodi naš najbolji volonter Joko Radović, koji park svakodnevno obilazi i održava. Ni tokom ove akcije sa njegove strane nije izostala dobra organizacija tako da nikom od učesnika nije falio ni alat ni zaduženje“, kazao je Karadžić.

Galerija

Bonus video: