CGO, HRA i ANIMA: Hitno otkriti ko je oskrnavio spomenik organizatorima Trinaestojulskog ustanka

"Skrnavljenje svakog kulturnog dobra je primitivan i anticivilizacijski čin, ali uništenje antifašističkog obilježja pored toga znači i podršku idejama fašizma i kolaboracije"
660 pregleda 3 komentar(a)
Polomljena ploča na spomeniku, Foto: Građanska alijansa/Facebook
Polomljena ploča na spomeniku, Foto: Građanska alijansa/Facebook

Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO), Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za mirovno i žensko obrazovanje - ANIMA saopštile su danas da očekuju od policije da hitno otkrije počinioce skrnavljenja spomenika organizatorima Trinaestojulskog ustanka 1941.godine u Ravnom Lazu u Piperima.

U zajedničkom saopštenju navode da su sa "velikom tugom i razočarenjem primili vijest o skrnavljenju spomenika organizatorima Trinaestojulskog ustanka 1941.godine, prvog opštenarodnog antifašističkog ustanka u porobljenoj Evropi".

"Skrnavljenje svakog kulturnog dobra je primitivan i anticivilizacijski čin, ali uništenje antifašističkog obilježja pored toga znači i podršku idejama fašizma i kolaboracije. Spomenici NOB-a nijesu samo kulturno-istorijsko bogatstvo svih građana i građanki, već i vrijedno naslijeđe našeg društva koje smo i u najmračnijim godinama devedesetih, jedini u regionu, uspjeli sačuvati. To naglašava obavezu nadležnih ograna da što prije otkriju pojedince ili organizacije koje su bile spremne na ovaj čin i da ih procesuiraju", navodi se u zajedničkom saopštenju CGO, HRA i ANIMA koje potpisuju Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO, Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka HRA i Ljupka Kovačević, koordinatorka ANIMA.

U saopštenju se dodaje da ako se radi o aktu pojedinaca, to predstavlja ozbiljan podsjetnik na potrebu da sagledamo obrazovne politike i nedostatak prenosa znanja o antifašističkoj tradiciji, antifašističkim idejama i njihovom značaju za oblikovanje modernog građanskog društva.

"Veoma je važno da ne dozvolimo razvoj nenaučnog nacionalističkog revizionizma kojem je Crna Gora dugo odlijevala. Dio uzroka ovog vandalizma je u nečijoj radikalnoj ideološkoj ubijeđenosti ispunjenoj mržnjom i željom za uništenjem, a ekstremizam i nasilje su posljedice", piše u saopštenju CGO, HRA i ANIMA.

Navodi se i da ako iza ovog čina stoji neka organizacija, onda to zahtijeva sistemski i posvećen pristup nadležnih institucija suzbijanju i zabrani ekstremističkih grupacija, široku javnu raspravu u kojoj će analizirati kako je takva organizacija nastala i što se može uraditi u obrazovnom i zakonskom okviru da se napadi na antifašističko nasljeđe i revitalizaciju fašizma i kolaboracije na vrijeme spriječe.

"Posebna je obaveza vlasti da dokaže antifašističko o opredjeljenje, jer retorički insistira na tim vrijednostima, a praksa to ne pokazuje. To uključuje, u ovom slučaju, pronalaženje i sankcionisanje vinovnika ovog čina, ali i sadržajan i kontinuiran rad na zaštiti antifašističkog naslijeđa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: