Striković: Deportacija Bošnjaka 1992. iz Herceg Novog jedna od najružnijih epizoda ratne politike 90-ih

"Jasno je da se u krug evropskih društava ne može ući sa raznim sjenkama i hipotekama prošlosti, a deportacija Bošnjaka je možda i najveća hipoteka ove države"
1575 pregleda 4 komentar(a)
Adnan Striković, Foto: Igor Šljivančanin, Igor Šljivančanin
Adnan Striković, Foto: Igor Šljivančanin, Igor Šljivančanin

Potpredsjednik SDP-a Adnan Striković rekao je da je deportacija Bošnjaka 1992. iz Herceg Novog jedna od najružnijih epizoda ratne politike 90-ih za koju još uvijek nema odgovornih niti pravde za žrtve.

"Kada tako puno vremena prođe a ne utvrdi se istina tada zločin, koliko god bio veliki, bude još veći. Ono što možemo je da podsjećamo i upozoravamo sve dok se ne sazna istina i obezbijedi pravda. Ne samo da su iz ove države ljudi poslati u smrt nego ova država nije u stanju da porodicama žrtava bar malo olakša time što će kazniti odgovorne", rekao je Striković.

Kaže da je SDP tu, "kao i svih ovih godina, da ne dozvoli da ovaj zločin prekrije zaborav."

"Ako dozvolimo da zaboravimo, a mnogo ih je u Crnoj Gori koji bi to htjeli, nemamo šansu kao društvo da idemo naprijed. Utvrđivanje istine o ratnim zločinima je i obaveza na kojoj insistiraju i naši evropski partneri. Jasno je da se u krug evropskih društava ne može ući sa raznim sjenkama i hipotekama prošlosti, a deportacija Bošnjaka je možda i najveća hipoteka ove države", zaključio je Striković.

Bonus video: