Još jedan slučaj: Djevojčica oboljela od malih boginja

“Epidemiološko istraživanje izvora infekcije i idetifikacije kontakata koji su ostvareni tokom perioda zaraznosti je u toku, dok je porodica stavljena pod epidemiološki nadzor”, istakli su iz Instituta
121 pregleda 28 komentar(a)
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2018. 16:45h

Još jedna djevojčica, E.R. rođena prošle godine, oboljela je od malih boginja.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je pacijentkinja za sada stabilnog i dobrog opšteg zdravstvenog stanja, ali je kao i ostali pacijenti zbog uzrasta, opasnosti od razvoja komplikacija i spječavanja daljeg širenja infekcije izolovana i hospitalizovana u Dječjoj bolnici.

Djevojčica, kako navode nije vakcinisana.

“Epidemiološko istraživanje izvora infekcije i idetifikacije kontakata koji su ostvareni tokom perioda zaraznosti je u toku, dok je porodica stavljena pod epidemiološki nadzor”, istakli su iz Instituta.

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno šest pacijenta, a trenutno se na bolničkom liječenju od morbila u Crnoj Gori nalaze tri pacijenta - dva u Dječjoj bolnici i jedan u nikšićkoj opštoj bolnici.

“Svi hospitalizovani su trenutno dobrog opšteg stanja”, rekli su iz Instituta.

Institut za javno zdravlje preporučio je osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima od malih boginja, a koje pritom ne znaju da li su vakcinisani ili preležali tu bolest, da telefonom obavijeste izabranog doktora ili epidemiološku službu.

Poručili su da svakodnevno obrađuju kliničke uzorke pacijenata sa osipnim groznicama.

Bonus video: