Bijelo Polje: Uprave okrenute ka građaninu i reformi javne uprave

„Zajednički moramo usmjeriti svoje aktivnosti za dobrobit građana i Ministarstvo javne uprave će pružiti punu podršku u pogledu uspostavljanja uprave okrenute ka građaninu i reformi javne uprave“ - istakla je Pribilović
1333 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Bijelom Polju, Foto: Gov.me
Danas u Bijelom Polju, Foto: Gov.me

“Opština Bijelo Polje unaprijedila kvalitet svog rada i stvorila uslove za bolji kvalitet život njenih građana i da u narednom periodu treba raditi na unapređenju lokalne samouprave da bude pravi servis građana”, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović, danas u Bijelom Polju.

Ona je sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem razgovarala aktuelnim projektima, kao i budućim planovima u oblasti reforme javne uprave sa fokusom na unapređenje pružanja elektronskih usluga građanima.

„Zajednički moramo usmjeriti svoje aktivnosti za dobrobit građana i Ministarstvo javne uprave će pružiti punu podršku u pogledu uspostavljanja uprave okrenute ka građaninu i reformi javne uprave“ - istakla je Pribilović.

Kazala je da je situacija sa korona virusom promijenila svijest građana o tome da je digitalna transformacija neophodna i korisna u svakodnevnom životu. Tako su građani zbog novonastale epidemiološke situacije i privremenih mjera Vlade koje su podrazumijevale izolaciju i život kod kuće, promijenili navike u komunikaciji sa javnom upravom i povećan je broj korišćenja elektronskih usluga. Predsjednik Opštine Petar Smolović je upoznao je ministarku sa aktuelnim razvojnim projektima i budućim planovima, te radom nekoliko servisa koji su uspostavljeni u skladu sa novim zakonskim rješenjima, prije svega, servisom za elektronsko testiranje prilikom zapošljavanja.

On je predstavio aktivnosti koje je lokalna samouprava sprovela, odnosno koje slijede u pogledu daljeg unapređenja rada jedinica lokalne samouprave i efikasnog servisa građana.

Bonus video: