SNP o naknadama za legalizaciju u Baru: Cijene veće nego u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Novom Sadu i Beogradu

"Ponuđeni dokument svjedoči o pukom obavljanju zakonske obaveze da se usvoji podzakonski akt od strane lokalne samouprave"
55 pregleda 1 komentar(a)
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.02.2018. 16:09h

Socijalistička narodna partija (SNP) Crne Gore i njen opštinski odbor Bar veoma su zainteresovani za proces legalizacije objekata i sa dužnom pažnjom prate tok sprovođenja Programa javnih rasprava koje su održane na području Bara u periodu od 29. januara do 13. februrara ove godine, na kojima je pred građane stavljen Nacrt odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, saopšteno je danas iz SNP.

"Ponuđeni dokument svjedoči o pukom obavljanju zakonske obaveze da se usvoji podzakonski akt od strane lokalne samouprave. Sam način sprovođenja javne rasprave, slaba informisanost građana, neprisustvovanje odgovornih za finansije i imovinu Opštine Bar, nejasan i nerealan Nacrt odluke, sa bitnim nedostacima za tako važan dokument, razlog su da se zahtijeva ponavljanje procedure, sa implementacijom primjedbi, predloga i zahtjeva koji su upućeni tokom ovog postupka. Glavna primjedba i nezadovoljstvo vlasnika objekata za legalizaciju jesu cijene koje nisu u skladu sa standardom i mogućnostima i bile bi velike smetnja odzivu. Predložene cijene veće su nego u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Novom Sadu i Beogradu. Cijene naknade u Baru ne mogu biti veće od Cetinja, Ulcinja ili Danilovgrada", navodi se u saopštenju SNP.

Iz te partije su dodalu da ovom Nacrtu odluke nedostaje poglavlje koje bi uzelo u obzir činjenice da su neki građani sopstvenim sredstvima izgradili određene infrastrukturne objekte i instalacije, pa u tom dijelu moraju biti oslobođeni od obaveze.

"Lokalna samouprava ima obavezu da za cijenu koju utvrdi, garantuje koje infrastrukturne faze građanin dobija za ono što plaća. Ovaj Nacrt tretira sedam opštinskih zona, a da skica ne čini sastavni dio materijala za razmatranje na javnoj raspravi. Pominje se i Ugovor iako on nije Zakonom predviđen, a nije ni ponuđen u formi Nacrta odluke. Ne mogu građani biti odgovorni što lokalna samouprava ne ide u korak sa životom i ne donosi na vrijeme prostorno-planska dokumenta, čime prinuđuje svoje građane da sami rješavaju osnovna egzistencijalna pitanja gradeći sopstvene domove", kazali su iz SNP.

SNP smatra da se mora ponoviti postupak javnih rasprava, sa obavezom opštinskih službi da dobro i izdiferencirano analiziraju realno stanje po naseljima i ponude Nacrt odluke koji bi bio prihvatljiv svim zaintersovanim za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

"Poznato je da je na području barske opštine izgrađeno oko 25.000 nelegalnih objekata i da će po osnovu naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta biti obezbijeđena značajna sredstva za izgradnju infrastrukture. Kada se završi proces lagalizacije objekata, doći će se do podataka o neto korisnoj površini koju imaju vlasnici, a ista zbog slabe katastarske evidencije do sada nije bila predmet oporezivanja nepokretnosti. Dakle, u pitanju je jedan od najvažnijih dokumenata koji treba da donese lokalna samouprava, koji će trajno i po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata obezbijediti izvore za ravnomjerno finansiranje komunalnog opremanja i uređenja grada", zaključuje se u saopštenju SNP.

Bonus video: