Još traje izviđaj o smrti porodilje Naide Alović: Nisu odmakli dalje od vještačenja

Iz Višeg državnog tužilaštva (VDT), Vijestima je nedavno stigao gotovo istovjetan odgovor kao i u novembru prošle godine - da je u toku medicinsko vještačenje
3480 pregleda 2 komentar(a)
Utvrđuju uzrok smrti: Alović, Foto: Privatna arhiva
Utvrđuju uzrok smrti: Alović, Foto: Privatna arhiva

Ni nakon dvije godine od smrti porodilje Naide Alović (32) iz Ulcinja u podgoričkom Kliničkom centru, izviđaj koji je pokrenulo tužilaštvo, nije odmakao dalje od sudsko-medicinskog vještačenja.

Iz Višeg državnog tužilaštva (VDT), Vijestima je nedavno stigao gotovo istovjetan odgovor kao i u novembru prošle godine - da je u toku medicinsko vještačenje.

Tako su odgovorili na pitanje - da li je tužilaštvo poslije dvije godine odlučilo u slučaju preminule Ulcinjanke.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom smrti porodilje N.A. i izviđaj je u toku, tokom kojeg je tužilaštvo, osim preduzetih radnji, o kojima ste ranije već obaviješteni, na osnovu medicinske dokumentacije na ime porodilje N.A., koja je dostavljena ovom tužilaštvu, donijelo naredbu Sudsko-medicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Podgorici za medicinsko vještačenje, a sve u cilju utvrđivanja okolnosti nastanka smrti kod navedenog lica. To vještačenje je još uvijek u toku”, piše u odgovoru državne tužiteljke i portparola VDT Lepe Medenice.

Alovićeva je preminula u noći između 1. i 2. maja 2018. godine u Kliničkom centru, nekoliko sati nakon što je rodila djevojčicu. Vijesti su tada, pozivajući se na zvanične izjave ljekara, objavile da se trudnoća kod pokojne Alovićeve odvijala normalno sve do šest dana pred smrt, kada se ginekolozima u ulcinjskom porodilištu požalila na bolove u dnu stomaka.

Pregledana je i zbog ultrazvučno potvrđene oskudne količine plodove vode i mogućeg prijevremenog porođaja, upućena je u barsku bolnicu, a nakon toga prebačena u Podgoricu.

Porodila se više od mjesec prije predviđenog termina. Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja, nije uspio.

Više državno tužilaštvo u Podgorici u maju iste godine formiralo je predmet povodom smrti porodilje i tokom izviđaja, nakon ekshumacije tijela, donijelo naredbu za obdukciju koju su obavili vještak sudskomedicinske struke i patolog.

“Nakon obavljene ekshumacije i obdukcije tijela, tužilaštvu je dostavljen nalaz sa mišljenjem da je smrt kod pokojne N. A. prirodna i da je nastupila usljed iskrvarenja. Tužilaštvo će u daljem toku postupka, nakon što mu bude dostavljena cjelokupna medicinska dokumentacija na ime pokojne N. A., putem sudsko-medicinskog vještačenja utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti koje su prethodile nastupanju smrti”, ranije je “Vijestima” saopštila Medenica.

Bonus video: