Budva: Protest ne može, sjednica može, ali gdje

Sala Skupštine opštine Budva ne zadovoljava epidemiološke mjere za održavanje predstojeće sjednice
4320 pregleda 5 komentar(a)
Sala SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sala SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.05.2020. 11:31h

Sjednice Skupštine opštine mogu se održati uz poštovanje mjera distance, ali protestni skup građana nije dozvoljen. To je odgovorila epidemiolog budvanskog Doma zdravlja Vesna Milutinović šefu budvanskog parlamenta Krstu Radoviću koji je od nje tražio preporuke kako da se sjednica parlamenta održi, ali i protest građana zbog najavljene smjene opštinskog rukovodstva “političkom korupcijom odbornika.”

Milutinović je pozivajući se na stav direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše navela da održavanje sjednica Skupštine opštine je moguće u skladu sa svim naredbama Ministarstva zdravlja, sve dok se poštuju opšte mjere prevencije infekcije novim koronavirusom. Međutim, kako je navela održavanje protestnog skupa građana nije moguće, jer je na snazi naredba o zabrani javnog okupljanja.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović zakazao je za petak tri sjednice lokalnog parlamenta na kojima će se razmatrati poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i inicijative Crnogorske, DPS, SD i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića o razrješenju gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, kao i samog predsjednika parlamenta.

Tenzije u gradu su već porasle, a pristalice DF su već najavile okupljanja zbog činjenice da je Džaković, nekadašnji odbornik

Pokreta za promjene, potpisao koalicioni sporazum 2016. kojim se obavezao da neće sarađivati sa DPS. Pokret za promjene je pozvao Džakovića koji je sa njihove liste dobio mandat da ga vrati, a svoj politički uticaj provjeri na predstojećim lokalnim izborima koji najkasnije treba da budu održani u oktobru. Građani su najavili okupljanje na dan sjednice, ali sudeći po mjerama i preporukama koje su dostavljene skupštinskog službi skupštinska sala u Budvi ne zadovoljava uslove za održavanje predstojeće sjednice lokalnog parlamenta.

Imajući u vidu da odbornički saziv broji 33 odbornika, a da po Poslovniku predsjednik parlamenta poziva sve funkcionere i predstavnike javnih ustanova i institucija, na spisku će sa medijima najmanje biti oko 80 osoba, koje po propisima koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje i epidemiloga budvanskog Doma zdravlja, jasno pokazuju da je skupštinska sala mala da zadovolji sve uslove.

„Maksimalna gustina posjetilaca je jedna osoba na deset kvadratnih metara. Obavezna je distanca, fizička udaljenost od najmanje dva metra između osoba, nakon što je u sali, holu dostignut maksimalno dozvoljen broj osoba, dalji ulasci su mogući tek kada jedna osoba izađe, odnosno na jednu osobu koja izađe iz sale, hola, jedna smije da uđe. Ukoliko neko od odbornika ima simptome upale disajnih puteva, temperaturu, bol u grlu, kašalj, kijavicu, otežano disanje... ne smije dolaziti na sjednicu“, naglasila je epidemiolog Milutinović u odgovoru šefu parlamenta u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Kako je istakla, imperativ je da se obezbijedi distanca od najmanje dva metra između odbornika, naprijed i nazad, lijevo i desno od svakoga. „Obavezno je da odbornici nose maske i rukavice. Na vidljivom mjestu na ulazu i izlazu iz sale, ispred toaleta postaviti adekvatno dezinfekciono sredstva, dezinfekcija ruku prilikom ulaska i izlaska iz sale je obavezna. Prije održavanje sjednice podovi, stolovi u sali moraju biti očišćeni, prebrisani dezinfekcionim sredstvom. Sala mora biti provjetrena. Dezinfekcija ruku, na ulazu i izlazu ustanove, kao i nošenje LZO obavezna je i za sve posjetioce“, naglasila je Milutinović.

Radović još nije objavio gdje će sjednica parlamenta biti održana, jer u Budvi po ovako propisanim mjerama ne postoji zatvorena sala, izuzev sportske dvorane u kojoj bi se ona mogla održati. Po poslovniku sve sjednice prenose se na lokalnoj RTV, pa je potrebno da se obezbijede i reportažna kola.

Bulatović osporava smjenu

Razriješeni potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović podnio je tužbu Upravnom sudu osporavajući rješenje gradonačelnika Marka Bata Carevića, koji ga je krajem aprila smijenio sa funkcije svoga zamjenika.

Carević je 27. aprila razriješio dužnosti Bulatovića uz tvrdnju da je punih 16 mjeseci sjedio u fotelji potpredsjednika, a da ga lokalni parlament nije reizabrao na to mjesto nakon ostavke bivšeg gradonačelnika Dragana Krapovića. Carević je pokrenuo i postupak da Bulatović vrati sve zarade, ukupno 30 hiljada eura.

Bonus video: