Počeo elektronski upis u vrtiće, procedura jednostavna

Kako je naglasio Šehović, procedura je prilično jednostavna jer i ovaj sistem automatski, unošenjem matičnog broja djeteta, povlači veliki dio podataka.
1423 pregleda 0 komentar(a)
Šehović, Foto: Savo Prelević
Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.05.2020. 13:51h

Ministar prosvjete, Damir Šehović, danas je saopštio da je i zvanično počeo elektronski upis u vrtiće.

„Procedura je više nego jednostavna“, istakao je Šehović.

„Novitet je i da će roditelji, po upisu djeteta, elektronski dobiti obavještenje o vaspitnoj grupi djeteta, kao i o imenu vaspitača koji vodi tu grupu. Danas zvanično počinje i kampanja za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem“, saopštio j on. Kako je dodao, ugovoreni projekti rekonstrukcije ili izgradnje novih vrtića donose 2 500 novih mjesta za djecu.

E-upis u vrtiće može se obaviti na istoj veb adresi kao i upis u osnovne škole, koji je već otpočeo i biće dostupan od danas, u bilo koje doba dana i noći, pa će roditelji moći upisati dijete bez čekanja u redovima.

Kako je naglasio Šehović, procedura je prilično jednostavna jer i ovaj sistem automatski, unošenjem matičnog broja djeteta, povlači veliki dio podataka. Tako opet neće biti potrebe za izvodom iz matične knjige rođenih, ali ni potvrdom centara za socijalni rad.

Govoreći o početku kampanje za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem, koji je u posljednjih par godina porastao na čak 73% djece starije od 3 godine, Šehović je naglasio: „Potpuno razumijemo zašto roditelji katkad cijene da bi djetetu do polaska u školu bilo ugodnije isključivo u toplini doma. U krajnjem, i samom obrazovnom sistemu je ta opcija jednostavnija, no mi ne tražimo laka, već kvalitetna rješenja. Upravo zato poručujemo roditeljima da vrlo često nije najbolje ono što je najugodnije. I mi, odrasli, da bismo se unapređivali i rasli kao ličnosti, moramo izaći iz zone komfora, te isto važi i za naše najmlađe. Dakle, moramo naučiti dijete da novi ambijent nije uvijek prijetnja, već često šansa: da se ljepše igra, da stekne prijatelje, da nešto nauči“.

Direktorica vrtića „Vukosava Ivanović-Mašanović“ iz Bara, Stanislava Bardić, sa ministrom Šehovićem je danas takođe istakla ogroman doprinos predškolskih ustanova razvoju djece: „Ulaskom u vrtić dijete otkriva jedan novi svijet. Odvaja se od roditelja na duže vrijeme, upoznaje nove odrasle osobe koje se brinu o njemu, koje ga podržavaju i podstiču. Upoznaje svoje vršnjake, igra se sa njima stvara svoja prva mala prijateljstva. Dodatno, dijete najbolje usvaja znanja u grupi, ali i spontano prihvata pravila ponašanja, što je krucijalno za njegov dalji razvoj“.

Poručeno je i da se sistemski i balansiran pristup razvoju djeteta može obezbijediti upravo u ovakvom okruženju. Naime, program po kome se u vrtićima radi sa najmlađima jednako uključuje i jezičke, i logičko-matematičke, i socijalne, te umjetničke i fizičke aktivnosti. Dijete mora: proširiti i obogatiti rječnik; usvojiti vještine ponašanja u zajednici; naučiti da kaže svoje potrebe i želje, ali i saslušati i ispoštovati potrebe drugog; mora znati da sačeka svoj red; da je ono najvažnije svojoj porodici, ali da je vani jednako važno kao i druga djeca; mora razviti i vještine rješavanja problema, razumjeti da ne može biti najbolje u svemu, ali može biti odlično u određenim oblastima…

„Sve su to krucijalne vještine svakog budućeg mladog, duhovno i intelektualno snažnog čovjeka, kakvog zajedno želimo da izgradimo“, istakao je ministar Šehović.

On se osvrnuo i na infrastrukturu predškolskih ustanova: „Samo za mandata ove Vlade otvorena su tri vrtića: u Zagoriču, Starom aerodromu i Tuzima, dok se grade u Rožajama i Herceg Novom. Narednih dana očekujemo gradnju vrtića u Bloku 6 i Pljevljima. Dodatno, dogovoren je novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju sedam novih vrtića, od 17 miliona eura, te novi projekat sa Evropskom investicionom bankom za totalnu rekonstrukciju i dupliranje kapaciteta 3 vrtića (Momišići Zabjelo i Kotor).

"Što sve skupa znači da je, uz rekonstrukcije, samo u posljednje tri godine otvoreno oko 2 000 novih mjesta za djecu u vrtićima, ali i da novi projekti koje sam pomenuo nose još toliko novih mjesta za djecu – preciznije oko 2 500", zaključio je on.

Bonus video: