Filološki fakultet: Od ove jeseni planiran upis na dvogodišnje master studije

Iako je licencom odobrena prilično visoka kvota, pretpostavlja da broj mjesta neće biti popunjen do kraja, jer iskustvo pokazuje da je svaka studijska godina „filter kvaliteta“, pa broj studenata opada kako se ide ka višim godinama
716 pregleda 0 komentar(a)
Jovović, Foto: UCG
Jovović, Foto: UCG

Od ove jeseni na svih sedam studijskih programa Filološkog fakulteta u Nikšiću planiran je upis na dvogodišnje master studije koje, prema riječima dekanice prof.dr Tatjane Jovović, predstavljaju veću kompatibilnost sa evropskim sistemom visokog obrazovanja.

Za engleski jezik i književnost, kao najbrojniji studijski program, predlaže se upis na dva mastera - engleski jezik i književnost i prevodilaštvo, a studenti će moći, pored pomenutog programa, da se opredijelen i za programe: crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, srpski jezik i južnoslovenske književnosti, ruski, francuski, italijanski i njemački jezik i književnost.

„Na reformisanim master studijama studentima se nudi produbljivanje, proširivanje i zaokruživanje znanja stečenih na osnovnim studijama. Očekujemo da će se kao kandidati za ove studije prepoznati studenti sa dužim dahom, odnosno oni koji nisu zainteresovani samo za što bržu valorizaciju stečenog znanja na tržištu, što je legitiman poriv, već imaju želju da akumuliraju i dodatni intelektualni kapital“, kazala je Jovović.

Iako je licencom odobrena prilično visoka kvota, pretpostavlja da broj mjesta neće biti popunjen do kraja, jer iskustvo pokazuje da je svaka studijska godina „filter kvaliteta“, pa broj studenata opada kako se ide ka višim godinama.

„Ako slijedimo logiku brojki i uzmemo u obzir da će direktnu prohodnost na master imati studenti sa najmanjom prosječnom ocjenom C, a ostali zainteresovani će morati da prođu dodatne provjere znanja, očekujem da ćemo na taj način dobiti jednu pozitivnu selekciju i studente istinski stimulisane za sticanje novih znanja“, smatra dekanica Filološkog fakulteta.

Pošto još uvijek ima studenata koji završavaju specijalističke studije po starom programu, Jovović je istakla da razmišljaju u pravcu priznavanja istih ili srodnih ispita sa specijalističkih studija i omogućavanja „što bezbolnijeg preusmjeravanja na dvogodišnji master studenata koji su okončali specijalističke studije a žele da idu dalje“.

Bonus video: