UPUTIĆE PREDLOG SENATU UCG

SPUCG: Od 8. juna do 24. jula organizovati ispitni rok

Prilikom utvrđivanja rasporeda polaganja predispitnih obaveza i završnih ispita, ističe Jelovac, mora se voditi računa o ravnomjernom opterećenju studenata i poštovanju pravnih propisa, kao i to da će subote biti radne, odnosno da se tog dana može organizovati polaganje predispitnih provjera znanja, kao i završnih ispita
1313 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada UCG, Foto: UCG, UCG, UCG, UCG
Zgrada UCG, Foto: UCG, UCG, UCG, UCG

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) predložiće Senatu UCG da se od 8. juna do 24. jula organizuje junski ispitni rok, koji uključuje predispitne provjere znanja, kao i završne ispite.

"Nakon toga što smo izborili besplatnu menzu i boravak u studentskim domovima za vrijeme trajanja junskog roka, a prethodno proloongirali rok za uplatu preostale rate školarine, inicirali smo rješavanje ostalih studentskih zahtjeva koje smo isticali u prethodnim nedeljama a odnose se na skori dolazak studenata iz regiona kako bi pristupili ispitnim obavezama, dinamiku polaganja  predispitnih i ispitnih obaveza. Nakon što je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo saglasnost za ponovni početak rada ustanova visokog obrazovanja i useljenje u studentske domove od 1. juna, na osnovu pristiglih molbi studenata i njihovih predstavnika Studentski parlament UCG će poslati prijedlog Senatu na usvajanje. Prijedlog: U periodu od 1. do 8. juna predviđeno je otvaranje fakulteta, te organizacija zaostalih laboratorijskih vježbi, konsultacija itd; U periodu od 8. juna do 24. jula biće organizovan junski ispitni rok, koji uključuje predispitne (kolokvijumi i popravni istih) provjere znanja, kao i završne ispite", navodi predsjednik SPUCG, Danilo Jelovac.

"Predispitne provjere znanja od 8. juna biće organizovane iz onih predmeta iz kojih to nije bilo moguće sprovesti online putem tokom privremene obustave rada fakulteta, na osnovu odluke nadležnih državnih institucija. Po završetku predispitnih provjera znanja, biće organizovano polaganje završnih ispita i to zaključno sa 24. julom. Na sastanku je takođe, postignuta saglasnost da se završni ispiti iz predmeta iz kojih nijesu sprovedene predispitne provjere znanja, ne mogu realizovati od 10. juna, već nakon završetka istih. Organizacija završnih ispita iz predmeta iz kojih su predispitne provjere znanja realizovane online outem, predviđena je već od 10. juna i trajaće do 24. jula", dodaje se u saopštenju.

Prilikom utvrđivanja rasporeda polaganja predispitnih obaveza i završnih ispita, ističe Jelovac, prodekani i studenti povjerenici, kao i predstavnici godina na fakultetima moraju voditi računa o ravnomjernom opterećenju studenata i poštovanju pravnih propisa, kao i to da će subote biti radne, odnosno da se tog dana može organizovati polaganje predispitnih provjera znanja, kao i završnih ispita.

"Definisanjem navedene dinamike polaganja predispitnih provjera znanja, kao i završnih ispita na Univerzitetu Crne Gore, izlazi se u susret zahtjevima studenata, a koji su upravi i nadležnim tijelima Univerziteta, kao i nadležnim državnim institucijama, predočene od strane krovne studentske institucije koja zastupla interese više od 20.000 visokoškolaca na najvećoj ustanovi visokog obrazovanja u našoj državi", zaključuje se u saopštenju predsjednika SPUCG.