mještani dostavili fotografije

Mini hidroelektrana "popila" i Mojansku rijeku?

Korito rijeke u Konjusima gotovo suvo nizvodno od vodozahvata mHE
5660 pregleda 5 komentar(a)
Čabarkapa: Rijeka gubi ambijentalnu i ekosistemsku vrijednost, Foto: WWF
Čabarkapa: Rijeka gubi ambijentalnu i ekosistemsku vrijednost, Foto: WWF

Najnovije fotografije korita Mojanske rijeke neposredno iza mini hidroelektrane, pokazuju da se, zbog preusmjeravanja toka rijeka i izgradnje pomoćne infrastrukture, uništavaju ili fragmentiraju staništa i tako se nepovoljno utiče na mnoge vrste, uključujući i one endemske.

To je za "Vijesti" kazao Milija Čabarkapa iz nevladine organizacije WWF Adria.

Fotografije područja eksploatacije mHE u selu Konjuhe, napravljene danas, mještani tog sela dostavili su predstavnicima NVO Eko-tim i Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Komentarišući sliku gotovo suvog korita rijeke, Čabarkapa je rekao da je to novi primjer na kom se vidi da su razmjere negativnih uticaja ove vrste projekata na životnu sredinu zastrašujuće.

mojanska
Čabarkapa: Rijeka gubi ambijentalnu i ekosistemsku vrijednost

"U takvim uslovima nije moguće očekivati preživljavanje flore i faune, a sama rijeka gubi u potpunosti svoju ambijentalnu i ekosistemsku vrijednost. Zbog svega toga, uvriježeno mišljenje kako je hidroenergija održiva energija ne stoji, a mHE su ekonomski neisplative i uzrokuju nesrazmjerno veliku štetu prirodi i lokalnim zajednicama. U konkretnom slučaju, može se pretpostaviti da zbog geoloških uslova korita vodotoka dolazi do poniranja ekološki prihvatljivog protoka (EPP) nizvodno od vodozhavata, pa je neophodno da nadležne institucije preispitaju definisane vodne uslove, a sve u cilju ublažavanja negativnih uticaja projekta na životnu sredinu", rekao je Čabarkapa.

"Vijesti" nijesu uspjele stupiti u kontakt sa predstavnicima konzorcijuma "Kutska i Mojanska" koji je dobio koncesije na vode te dvije planinske rijeke.

Taj konzorcijum, koji čine firme "Green Solutions", "Popović Elektro sistem" i "Hidroenergija Montenegro", nakon dobijanja koncesija osnovao je koncesiono društvo "Small Hydro Power Plant Kutska".

Udio od 99 odsto u konzorcijumu imaju dvije firme Slobodana Popovića, a jedan odsto koje je bilo u vlasništvu "Hidroenergija Montenegro" Olega Obradovića, Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića, u apriilu prošle godine prenijet je na andrijevičku firmu “Igma Energy”. Ta firma u vlasništvu je Igora Mašovića, brata predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića.

Mašović juče nije odgovarao na pozive i poruku novinarke.

Preporučujemo za Vas