Herceg Novi: Izmjena glavnog projekta izgradnje javne garaže

Kako su pojasnili, potreba za revidiranjem projekta nametnula se radi dodatne stabilizacije terena, a na taj način će se i dobiti dodatna parking mjesta, tako da će u javnoj garaži u konačnom moći da se parkira oko 200 vozila

852 pregleda 0 komentar(a)
Radovi na garaži, Foto: Opština Herceg Novi
Radovi na garaži, Foto: Opština Herceg Novi

U toku je izmjena glavnog projekta izgradnje javne garaže i mješovitog centra na Trgu maršala Tita u Herceg Novom, saopšteno je iz te opštine.

Kako su pojasnili, potreba za revidiranjem projekta nametnula se radi dodatne stabilizacije terena, a na taj način će se i dobiti dodatna parking mjesta, tako da će u javnoj garaži u konačnom moći da se parkira oko 200 vozila.

"U posao izmjene glavnog projekta Opština je ušla nakon što su, po otvaranju iskopa sa južne strane, izvođač i nadzorni organ zaključili da geomehanička svojstva tla ne odgovaraju projektom predviđenim parametrima. Potom je izvršen pregled o strane nadležne građevinske inspekcije, koja je naložila lokalnoj upravi kao investitoru da, shodno zakonu, izradi i dostavi izmjenu revidovanog glavnog projekta", kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, uslijed nepredviđenih geotehničkih uslova, nametnula se potreba izgradnje dodatne podzemne etaže, za koju je investitor odlučio da će biti iskorišćena kao garaža.

"Na taj način će biti osigurana stabilnost objekta, ali i ostvareni dodatni benefiti za grad, imajući u vidu da će broj parking mjesta biti veći", navodi se u saopštenju.

Revizijom projekta biće, kako su pojasnili, smanjena kvadratura poslovnih sadržaja, tačnije neće ih biti u dijelu prema zgradi Opštine, pa izmjenom neće doći do povećanja ugovorene vrijednosti investicije. Osim toga, ova izmjena će uticati na izgled gornjeg dijela objekta, na način da će novi trg u nivou Njegoševe ulice biti prostraniji.

"Važno je napomenuti i da postojećim glavnim projektom izgradnje javne garaže i mješovitog centra nije bila predviđena zaštita temeljne jame, što je utvrdio nadzorni organ i dao jasne instrukcije da je su ti radovi obavezni. Urađen je projekat zaštite temeljne jame vrijedan oko 600.000 eura i započeta realizacija, tačnije šipovanje terena, što će osigurati zaštitu temeljne jame i dodatnu stabilizaciju čitavog okruženja, koje je i u prethodnom periodu bilo problematično", zaključeno je u saopštenju Opštine Herceg Novi.

Bonus video: