Leković: Raičeviću javni izvršitelj kriv za gubitak od 240.000 eura

"Očigledno i dalje odbijajući da povjeruje u ovakav „splet okolnosti“ predsjednik Opštine upućuje prigovor Komori javnih izvršitelja, konkretno „targetirajući“ Veselina Šćepanovića kao „glavno osumnjičenog“ za gubitak sredstava. Kako se u prigovoru ističe, javnom izvršitelju se spočitava i to što nije suspendovao izvršenje zakona usljed tada zahuktale epidemije virusa COVID-19, kao i ranije postupanje u drugim postupcima", kaže se u saopštenju

1223 pregleda 0 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Posljednjih godina Opština Bar izdvaja milionska sredstva za podmirenje raznih sudskih izvršenja i sudskih troškova, tvrdi odbornik Demokrata u SO Bar Momčilo Leković.

"Šta konkretno dovodi do toga da se po ovom osnovu kontinuirano odnosno svake godine značajno prazni opštinski budžet i dalje je nepoznanica, ali nakon što sam putem Zahtjeva za slobodan pristup informacijama došao u posjed informacija koje se tiču konkretnog slučaja naplate jednog sudskog izvršenja, može se reći da određeni nivo osionosti kao i često neadekvatno poznavanje propisa od strane vlastodržaca predstavlja dobitnu kombinaciju za svakog ko se sa Opštinom Bar nađe u nekom sudskom sporu", kaže se u saopštenju.

Kako tvrdi, Opština Bar vodila je sudski spor kod Osnovnog suda u Baru poslovne oznake P. br. 183/18 gdje je prvostepeni sud donio odluku u korist tužilaca i obavezao tuženu Opštinu Bar na isplatu novčanog iznosa od 240.822 eura, naknadu troškova postupka kao i podmirenje troškova javnog izvršitelja.

"Ova odluka potvrđena je i odlukom Višeg suda, odnosno postaje izvršna 26. marta ove godine. Javni izvršitelj shodno svojim zakonskim obavezama 8. aprila dobija nalog za izvršenje i donosi Rješenje o izvršenju, pri čemu se ono dan kasnije i sprovodi odnosno sa računa Opštine skida naznačeni iznos", saopštava Leković.

Kako tvrdi, predsjednik Opštine je targetirao Veselina Šćepanovića kao glavnog osumnjičenog za gubljenje sredstava.

"Očigledno i dalje odbijajući da povjeruje u ovakav „splet okolnosti“ predsjednik Opštine upućuje prigovor Komori javnih izvršitelja, konkretno „targetirajući“ Veselina Šćepanovića kao „glavno osumnjičenog“ za gubitak sredstava. Kako se u prigovoru ističe, javnom izvršitelju se spočitava i to što nije suspendovao izvršenje zakona usljed tada zahuktale epidemije virusa COVID-19, kao i ranije postupanje u drugim postupcima", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, u odgovoru Komore na prigovor Opštine Bar napominje se da od perioda kada je presuda postala pravosnažna pa do njene izvršnosti, izvršni dužnik (Opština Bar) nije kontaktirao punomoćnika povjerilaca, radi eventualnog odlaganja izvršenja, te je nakon isteka perioda za dobrovoljno izvršenje pravosnažne sudske odluke, shodno njenoj izvršnosti donijeto rješenje o izvršenju i isto poslato na sprovođenje.

"Nadalje, Komora upoznaje predsjednika Opštine i sa članom 49 stav 3 Zakona o obezbjeđenju i izvršenju, prema kojem u predmetnom postupku prigovor izvršnog dužnika ne odlaže izvršenje rješenja. Komora na kraju konstatuje i da Vlada nije donijela moratorijum na sprovođenje izvršenja pri čemu je postupanje javnog izvršitelja Veselina Šćepanovića u cjelosti bilo po Zakonu ali i svim propisima", tvrdi Leković.

On tvrdi da predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević umjesto da u sopstvenim redovima traži krivca ili krivce za nastali trošak od skoro četvrtine miliona eura, pokušava da se pred javnosti, a vjerovatno i koalicionim partnerima, opravda svaljujući svu krivicu na javnog izvršitelja, odnosno njegovo postupanje.

"Sve i da je prigovor bio opravdan a kako vidimo na osnovu odgovora da nije bio, naplata bi kad tad bila sprovedena i od nje se ne bi moglo nikako „pobjeći“", kaže se u saopštenju.

"Zato pitam Opštinu i njenog predsjednika do kada će Opština svjesno da ulazi u sudske sporove u kojima je unaprijed osuđena na gubitak odnosno plaćanje troškova i to, kako vidimo, u ogromnim iznosima i ko je tome svemu stvarno kriv, odnosno čijom nemarnošću do sporova uopšte dolazi?", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: