Cetinjska URA: Nećemo dozvoliti devastaciju parkova i lipa na Cetinju

Iz Ure navode da se sve ovo radi veoma užurbano kako bi se očigledna devastacija desila prije donošenja Lokalnog plana biodiverziteta Cetinja.

550 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje, Foto: GP URA
Cetinje, Foto: GP URA

"Nećemo dozvoliti nastavak pogubne i neodgovorne politike prema veoma važnom i međunarodno prepoznatom resursu koji ima crnogorska prijestonica - cetinjskim parkovima i drvoredima lipa, saopštila je danas Cetinjska URA.

URA je reagovala nakon apela NVO "Green home" u kojoj se pozivaju građani i NVO da spriječe devastaciju cetinjskih parkova i drvoreda na Cetinju.

Naime, iz NVO "Green home" su skrenuli pažnju da je u parku “13. Jul” planirana sječa drveća za potrebe postavljanja teretane i sa druge strane parka, dječijeg igrališta. Pored toga, planirana je i sječa drvoreda lipa u Bajovoj ulici, kao i visokih stabala smrče oko zgrade Prijestonice Cetinje. Cetinjska URA dodaje da je ovih dana aktuelno i uklanjanje stabala visokih lipa u naselju Gipos, a sve na uštrb pravljenja parkinga za to naselje.

Iz Ure navode da se sve ovo radi veoma užurbano kako bi se očigledna devastacija desila prije donošenja Lokalnog plana biodiverziteta Cetinja.

Cetinjska URA navodi da su građani u prethodnom periodu bili svjedoci devastacije hortikulture na svakom koraku, u svakoj ulici u našem gradu.

"Tako se možemo prisjetiti mnogih ulica koje su krasili drvoredi lipa, a koje su danas u potpunosti puste ili su umjesto lipa zasađena stabla koja ne pripadaju Cetinju. Zauzvrat, Prijestonica Cetinje i Sekretarijat za životnu sredinu i uređenje prostora svih ovih godina nijesu posadili ni 10% od ukupnog broja posječenih stabala u Prijestonici Cetinje, pa kad pogledamo pojedine ulice (poput gornjeg dijela Bajove), one više posjećaju na ulice Nevade nego na najprepoznatiji grad parkova u regionu. Iz svega možemo zaključiti da je ovo još jedna potvrda da Prijestonica Cetinje nema razumijevanja, niti vizije za očuvanje biodiverziteta u Prijestonici, već je sve povdvrguto kapitalu i povlašćenim pojedincima", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: