Kinesku ambasadu će graditi na Kruševcu

Ambasador Cui je kazao da “broj turista iz Kine koji posjećuju Podgoricu bilježi stabilan i konstantan rast, tako da taj trend očekuju i u ovoj godini”
478 pregleda 4 komentar(a)
Kruševac, mjesto za kinesku ambasadu, kineska ambasada, Foto: Zoran Đurić
Kruševac, mjesto za kinesku ambasadu, kineska ambasada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.02.2018. 12:48h

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Cui Zhi Wei, kazao je da nova zgrada kineske ambasade koja će biti izgrađena u Podgorici neće biti samo diplomatsko predstavništvo, već “reprezentativni objekat multifunkcionalnog karaktera”.

Kineska ambasada će se, prema ranijim najavama, graditi u Ulici Arsenija Boljevića na Kruševcu.

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je 2013. godine sa Kinezima razmijenio zemljište. Ustupio im je parcelu na Kruševcu, na kojoj je bila zgrada sa 11 stanova, sagrađena 1954. godine, a Glavni grad je dobio zemljište u Zagoriču. Ambasada NR Kine je od opštine 2009. godine već kupila zemljište u Zagoriču, nešto manje od 3500 kvadratnih metara, koje je platila oko 730 hiljada eura. Prema Upravi za nekretnine, kineska ambasada je u Zagoriču u međuvremenu kupila još četiri parcele na istoj lokaciji, od ukupno oko 4.500 kvadratnih metara.

“U toku je izrada projektnog rješenja buduće ambasade”, kazao je Cui tokom posjete gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Ambasador Cui je kazao da “broj turista iz Kine koji posjećuju Podgoricu bilježi stabilan i konstantan rast, tako da taj trend očekuju i u ovoj godini”.

“Osim toga, Podgorica je i investiciona destinacija koja je privlačna za kineske privrednike”, naveo je ambasador Kine.

Stijepović je istakao da je forum gradonačelnika Kine i zemalja centralne i istočne Evrope - 16+1, koji je održan u Podgorici u septembru prošle godine, rezultat dobrih odnosa Pekinga i Podgorice.

„Iako udaljene, dvije države njeguju bliske prijateljske odnose. Podgorica je kroz intenzivnu saradnju sa ambasadom Kine u Crnoj Gori realizovala više projekata, od čega je veoma značajna izgradnja prve biciklističke staze“, istakao je Stijepović.

On je pozdravio namjere NR Kine da izgrade ambasadu, posebno ako se ima u vidu da se radi o objektu koji će biti promotivnog karaktera.

„Glavni grad je kroz saradnju sa gradom Pekingom i Ambasadom NR Kine pokazao da je dobar i pouzdan partner...“, zaključio je gradonačelnik Stijepović.

Bonus video: