Crnogorsko oro ugrožava bezbjednost saobraćaja

Stručnjaci i opozicija upozoravaju da spomeniku nije mjesto na kružnom toku u Donjoj Gorici

19669 pregleda 29 komentar(a)
Crnogorsko oro na novoj lokaciji u Donjoj Gori, Foto: Luka Zeković
Crnogorsko oro na novoj lokaciji u Donjoj Gori, Foto: Luka Zeković

Spomenik Crnogorsko oro, koji je povodom ovogodišnje proslave Dana nezavisnosti prije nekoliko dana premješten na kružni tok u Donjoj Gorici, ugrožava saobraćaj i tamo ga nije trebalo postaviti.

To je “Vijestima” kazao saobraćajni inženjer Svetislav Konstantinović. Iz podgoričke opozicije poručuju i da je gradonačelnik Ivan Vuković za izmještanje tog spomenika trebalo da konsultuje i dobije saglasnost od Skupštine Glavnog grada.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nisu odgovorili na pitanje zbog čega su spomenik premjestili na novu lokaciju i na osnovu koje odluke je to urađeno.

Konstantinović je pojasnio da na raskrsnicama zbog preglednosti može biti posađeno rastinje do metra visine, ali da ne bi smjelo da postoji ništa što učesnicima u saobraćaju smanjuje ili ograničava vidik.

“To je stav struke, odnosno u obzir dolazi samo nisko rastinje, cvijće. Drveće takođe ne bi smjelo da bude na raskrsnici. Sve što ometa vizuelni kontakt pješacima, vozačima, biciklistima, ograničava ga, to je ugrožavanje bezbjednosti u saobraćaju”, kazao je Konstantinović.

On je istakao da bi Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada morao o tome da vodi računa, odnosno da omogući bezbjedno održavanje saobraćaja na svim lokacijama u Podgorici.

Spomenik je od 2016. do 21. maja ove godine bio postavljen na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a onda je premješten na Bulevar 21. maj u podgoričkom naselju Donja Gorica.

Spomenik predstavlja figure Crnogoraca u kolu, ukupnih dimenzija 2,9 x 5,2 metara i sastoji se od osam skulptura.

Podignut je 2016. godine, kada je proslavljena deseta godišnjica obnavljanja nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednik odborničkog kluba Podgorička URA - Pravo na grad! Luka Rakčević kazao je da pored toga što je, od početka aktuelnog mandata, glavna aktivnost gradonačelnika Podgorice svedena na bavljenje kulturnim pitanjima i otvaranje spomenika, u ispraznim pokušajima ideološkog profilisanja u susret pikiranim političkim funkcijama, nije najjasnije zbog čega je i na osnovu koje odluke nadležne Skupštine, došlo do izmještanja spomenika koji se nalazio na platou između zgrade stare Vlade i mosta Blaža Jovanovića.

“Nadam se da je samo riječ o novom performansu gradonačelnika, te da su ‘pokretni spomenici’ aktivnost privremenog karaktera, jer je riječ o bespotrebnom trošku koji se mogao izbjeći. A posebno je problematična sama lokacija spomenika, dimenzija 2,90 x 5,20 metara, koji sada - na novoj lokaciji - suprotno saobraćajnim propisima i zakonima, predstavlja značajnu vizuelnu prepreku vozača koji se uključuju na navedeni kružni tok i ugrožava njihovu bezbjednost”, smatra Rakčević.

On je istakao da smo istu situaciju imali i prethodne godine, kada su brojni saobraćajni stručnjaci upozoravali da se sadnjom čempresa, borova i drugog visokog rastinja može ugroziti preglednost saobraćaja na kružnim tokovima u Glavnom gradu, kao reakcije na nepromišljene aktivnosti gradskih službi. “Vjerujem da su te savjete trebali poslušati i prilikom izbora lokacije ovog spomenika, kako bi se ispoštovali zakonski kriterijumi i kako ne bi narušili bezbjednost svih učesnika saobraćaja. Takođe, na izmjenu lokacije navedenog spomenika, kao i na sve druge potencijalne izmjene, shodno Statutu Glavnog grada saglasnost je trebala dati Skupština Glavnog grada, pa očekujemo pojašnjenje od gradskih službi - kada su i kojim aktom, tu saglasnost i dobili”, dodao je Rakčević.

“Vijesti” su i ranije upozoravale na to da Podgorica ima mnogo kružnih tokova, ali da je samo mali dio njih sređen, dok su u državama Evrope oni mali spomenici hortikulture. Ipak, prilikom sređivanja središnjeg dijela kružnog toka, shodno međunarodnim smjernicama, mora se voditi računa da ne ugrožava sigurnost odvijanja saobraćaja.

Nakon što su “Vijesti” jesenas pisale o nesređenim podgoričkim kružnim tokovima, gradska vlast se tome posvetila.

Živković: I trebalo je da bude na kružnom toku

Vajar Mitar Živković, autor Crnogorskog ora, kazao je “Vijestima” da je spomenik premješten na mnogo bolje mjesto.

“Nema ništa sporno u tome, premjestili su ga u dogovoru sa mnom, a na predlog gradonačelnika Vukovića. Na ranijem mjestu je bio zaklonjen, sada je mnogo bolje i prema Cetinju je”, kazao je Živković.

Istakao je da je i prvi put spomenik trebalo da bude postavljen na kružnom toku, odnosno da je to ideja bila.

“Ali, koliko sam u toku, to nije moglo biti urađeno, jer tada nije bilo dozvoljeno po Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju”, kazao je Živković.

On je potvrdio da je spomenik urađen od poliestera.

Bonus video: