Razrješenje Samardžić nije po propisima: Suspenzija, disciplinski, pa tek smjena

Carevićeva administracija ostala je pri stavu da je rješenje donijeto prema propisima, što će i u svome izjašnjenju Upravnoj inspekciji i obrazložiti.
Samardžićka je još ranije kazala da će svoja prava tražiti pred nadležnim institucijama.

3011 pregleda 2 komentar(a)
Tvrdi da su radili prema propisima: Carević u kabinetu, Foto: Vuk Lajović
Tvrdi da su radili prema propisima: Carević u kabinetu, Foto: Vuk Lajović

Razrješenje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić nije sprovedeno po propisima.

Utvrdila je to Upravna inspekcija i naložila kabinetu gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića da se izjasne o tom slučaju, odnosno da otklone utvrđene nedostatke.

Carević je krajem aprila razriješio dužnosti glavnu gradsku arhitekticu, zbog, kako je naveo u rješenju, nesavjesnog obavljanja posla i zloupotrebe.

Upravna inspekcija je odmah nakon razrješenja funkcionerke od čijeg potpisa je zavisila gradnja u metropoli turizma, zatražila kompletnu dokumentaciju na uvid.

Utvrdili su, kako je “Vijestima” rečeno, da je Carević najprije morao da suspednuje Samardžićku, pa onda sprovede disciplinski postupak.

Tak nakon disciplinskog postupka i utvrđivanja da je riječ o gruboj povredi radne dužnosti, za koju je prvi čovjek Budve teretio Samardžićku, trebalo je da bude donijeto rješenje o razrješenju.

Carevićeva administracija ostala je pri stavu da je rješenje donijeto prema propisima, što će i u svome izjašnjenju Upravnoj inspekciji i obrazložiti. Samardžićka je još ranije kazala da će svoja prava tražiti pred nadležnim institucijama.

Da se izvrši kontrola rada službe glavne gradske arhitektice insistirali su još u novembru prošle godine predstavnici budvanskog Građanskog pokreta URA - zbog, kako su saopštili, neobjektivnog i pristrasnog odlučivanja.

Kap koja je prelila čašu da Carević donese ovakvu odluku, bio je slučaj gradnje hotela na zemlji mještana Budve u centru grada.

U rješenju o razrješenju, Carević tvrdi da se glavna gradska arhitektica nije u zakonskom roku izjasnila na zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje, da bi mu potom “poturila na potpisivanje nezakonito rješenje”.

“Dostavljenjem nezakonitog rješenja predsjedniku na potpis, što je u suprotnosti za pozitivnopravnim propisima, čime je zloupotrijebila službenu dužnost - jer je kao stručno lice dostavila akt iz domena svoje nadležnosti predsjedniku na potpis kako bi dao saglasnost na predloženo idejno rješenje, iako je znala i morala znati prema pravilima struke da predsjednik nema nadležnost za donošenje istog”, navodi se u rješenju o razrješenju Samardžićke u koje su “Vijesti” imale uvid.

Mještani su se dva puta žalili na odluku glavne gradske arhitektice Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je u dva navrata obaralo rješenje Samardžićke.

Ona je odbila da izda saglanost na idejno rješenje hotela, da bi Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) nedavno, nakon što je smijenjena, dalo zeleno svjetlo na idejno rješenje.

Nakon što je smijenio Samardžićku, Carević je imenovao Vladana Stevovića za vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekte.

Stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Opština Budva prije dvije godine ustanovila je Službu gradskog arhitekte.

Bonus video: