NAPLATA KOMUNALIJA UPOLA MANJA NEGO PROŠLE GODINE

Budva: Građevinski biznis bio "zaštićen" tokom pandemije, kasa Opštine ostala prazna

Načelnik Službe za naplatu komunalija Opštine Budva Ninoslav Kaluđerović je kazao da je u odnosu na protekle tri godine, sada zabilježena najmanja naplata komunalija

984 pregleda 0 komentar(a)
Ninoslav Kaluđerović, Foto: Vuk Lajović
Ninoslav Kaluđerović, Foto: Vuk Lajović

Iako je građevinski biznis tokom pandemije koronavirusa na neki način bio “zaštićen” i investitorima dozvoljeno da rade dok su ostali bili pod katancem, kasa Opštine Budva praktično je ostala prazna.

Naplata komunalija u prvih pet mjeseci upola je manja u odnosu na lani.

To je u razgovoru za “Vijesti” potvrdio načelnik Službe za naplatu komunalija Opštine Budva Ninoslav Kaluđerović.

Kaluđerović je kazao da je u odnosu na protekle tri godine, sada zabilježena najmanja naplata komunalija.

“U periodu od 1. januara do danas, naplaćeno je tačno 1.813.294 eura, što je za 50 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Naime, lani su za prvih pet mjeseci inkasirali 3.640.674 eura, naplata 2018. za ovaj period je bila 3,27 miliona eura, a od januara do kraja maja 2017. smo inkasirali 3,45 miliona eura na ime komunalija”, rekao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, od januara do maja realizovano je ukupno 30 ugovora o naplati komunalija, što je za 26 ugovora manje nego u istom periodu prošle godine.

On je kazao da je Služba u proteklom periodu raskinula ugovore u vrijednosti 800.000 eura.

"1.813.294 eura naplaćeno je za komunalije u periodu od 1. januara do danas, što je za 50 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Naime, lani su za prvih pet mjeseci inkasirali 3.640.674 eura”, rekao je Kaluđerović

“Na takav potez smo se odlučili, jer investitori nijesu ispoštovali ugovorene obaveze”, kazao je Kaluđerović.

Rekao je da je uvjeren da će naplata komunalija u narednom periodu biti intenzivirana.

Budžetom za ovu godinu, od komunalija se očekuje priliv od osam miliona eura - 5,3 miliona od investitora, a 3,7 miliona eura od građana.

Komunalije, pored poreza, jedan je od glavnih prihoda kojim se puni opštinska kasa.

Služba za naplatu komunalija uspjela je za protekle tri godine da naplati više od 30 miliona eura “čistog novca”, koji je direktno ušao u opštinsku kasu.

Prekinuli su sa sa praksom da se komunalije naplaćuju kompenzacijama.

Upravo ovakav priliv od komunalije oporavio je Opštinu Budva koja je bila u finansijskoj dubiozi za vrijeme prethodne DPS-SDP vlasti.

Ipak, upućeni kažu da se očekivalo da građevinski biznis, koji je cvjetao i tokom pandemije, omogući i finansijsku korist Opštini Budva.

"Za sada je na čekanju i nova odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja je bila i na javnoj raspravi uoči pandemije. Njom je predviđeno da komunalije za stanogradnju u Budvi u njenom najatraktivnijem dijelu, budu upola veće, čime bi se u velikoj mjeri zaustavilo betoniranje metropole turizma"...

Od toga očigledno nema ništa, jer investitori, iako su podnosili na desetine zahtjeva za početak gradnje i ovjeravali dokumentaciju u Opštini Budva, nijesu platili komunalije.

Aminovanje gradnje od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti tokom pandemije i tvrdnje da veliki broj radnika na gradilištima ne predstavlja epidemiološki rizik, izazvale su revolt građana Budve.

Predstavnici mjesnih zajednica “Sveti Stefan” i “Babin do”, čak su tražili od opštinskog rukovodstva da zabrani gradnju, a na to su i insistirale lokalne Demokrate, tvrdeći da se ni na jednom od gradilišta od Jaza do Buljarice ne poštuju propisane mjere i da predstavljaju rizik po zdravlje građana.

Ukoliko se zacrtani priliv od komunalija ne bude ostvario, Opština će morati da izvrši rebalans budžeta.

Za sada je na čekanju i nova odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja je bila i na javnoj raspravi uoči pandemije.

Njom je predviđeno da komunalije za stanogradnju u Budvi u njenom najatraktivnijem dijelu, budu upola veće, čime bi se u velikoj mjeri zaustavilo betoniranje metropole turizma.

Preporučujemo za Vas