Katnić se prijavio za novi mandat

Oni koji žele da budu na jednoj od najznačajnijih pozicija u tužilačkoj organizaciji, prijave moraju dostaviti do 5. juna

6298 pregleda 17 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predao je juče dokumentaciju Tužilačkom savjetu za novi mandat na toj funkciji, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Katnić je početkom marta objelodanio da će se opet kandidovati za mjesto GST-a, na šta ima pravo prema Zakonu o specijalnom tužilaštvu.

“Očekujem da do kraja odradim ovako profesionalno i dobro. Da ne kalkulišem, da bih bio izabran. Očekujem da ću da imam protivkandidata, očekujem atletiku da trčimo na 100 ili 400 metara bez obzira na moje godine i očekujem da izaberu najboljega. Očekujem da ima više zainteresovanih kandidata, koji će se javiti za GST-a”, rekao je 3. marta na konferenciji za medije.

Javni poziv za izbor glavnog specijalnog tužioca objavljen je 20. maja.

Oni koji žele da budu na jednoj od najznačajnijih pozicija u tužilačkoj organizaciji, prijave moraju dostaviti do 5. juna.

U javnom pozivu Tužilačkog savjeta piše da kandidat mora imati završen pravni fakultet, VII1 nivo obrazovanja, da je položio pravosudni ispit i da ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravosuđu - kao tužilac, sudija ili advokat.

Nakon što se završi konkurs, Tužilački savjet će zakazati posebnu sjednicu tog tijela na kojoj će predsjednik i članovi najprije obaviti intervjue sa kandidatima, a potom i izabrati novog glavnog specijalnog tužioca.

Milivoje Katnić je 3. jula 2015. godine položio zakletvu kada je i zvanično postao prvi glavni specijalni tužilac.

Tužilački savjet, kojim je i tada predsjedavao Ivica Stanković, odlučio je na sjednici, 23. juna te godine, da tadašnjem sudiji Apelacionog suda i nekadašnjem vojnom sudiji, povjeri borbu protiv najtežih oblika kriminala.

U toj trci bili su Katnić, advokat Mitar Mugoša i tužiteljka Đurđina Nina Ivanović. Na početku petogodišnjeg mandata, Katnić je sa timom tužilaca krenuo u obračun sa organizovanom kriminalnom grupom iz Budve, na čijem čelu je bio nekadašnji visokopozicionirani član Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.

U najvećoj korupcionaškoj aferi svi članovi grupe su pravosnažno osuđeni, ali su Marović i njegov sin Miloš pravnim i političkim malverzacijama na relaciji Crna Gora - Srbija uspjeli da izbjegnu služenje robije.

Prvi mandat GST-a obilježio je i slučaj “državni udar”, kada je u oktobru 2016. godine uhapšena grupa srpskih državljana, koja je prvostepenom odlukom Višeg suda osuđena krivom za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Opozicionari i dio nevladinog sektora imali su veliki broj zamjerki na njegov rad, tvrdeći na ima dvostruke aršine tokom istraga protiv poslanika opozicije u odnosu na one iz vladajućeg DPS-a.

Specijalnom državnom tužilaštvu zamjerano je i što nemaju bolje rezultate u borbi protiv crnogorskih klanova.

Bonus video: