Zaposleni u Tosčeliku u teškoj situaciji, fizički i psihički preopterećeni

“Nezadovoljstvo koje vlada prvenstveno je uzrokovano ponašanjem poslodavca prema zaposlenima. Sindikat ovim putem želi da saopšti da sva dešavanja koja se budu u budućem periodu dešavala isključiva su odgovornost poslodavca. Još jednom pozivamo sve nadležne da se uključe u rješavanje problema u fabrici dok ne bude kasno”, poručio je predsjednik Sindikata

4430 pregleda 2 komentar(a)
Tošćelik Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Tošćelik Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Sindikalna organizacija Tosčelik Nikšić obratila se javno nadležnima u državi, kao i menadžmentu fabrike da im pomognu jer se zaposleni nalaze u izuzetno teškoj situaciji pa se plaše eskalacije radničkog nezadovoljstva.

Kako je objasnio predsjednik Sindikata, Željko Rabrenović, izvršnom direktoru, Erkutu Aklaju, su se više puta samo u zadnjih mjesec dana, obraćali ukazujući na nedostatak radne snage koja je najviše izražena u pogonu Čeličane i to u dijelu livne i kokilne hale, kao i da li će ispuniti obećanje dato u septembru prošle godine da će u aprilu dobiti povećanje, podsjećajući ga da “proizvodnja ima posla, da rade u tri smjene” i da su radnici izdržali smanjenje zarada četiri mjeseca nadajući se obećanom povećanju.

Željko Rabrenović
Željko Rabrenovićfoto: Svetlana Mandić

Tražili su i da predstavnik Sindikata, u skladu sa zakonom, aktivno učestvuje u izradi sistematizacije koja mora biti prilagođena novim odbredbama zakona, kao i da kompanija sredstva koja je dobila od Vlade Cme Gore kao subvenciju za vrjeme korone a koja su uplaćena na račun radnika (po 111 eura) ostavi гadnicima jer je firma u proteklih 68 dana nesmetano poslovala, teret i rizik su za vrijeme pomenutog perioda snosili radnici a obećana revizija zarade za april nije realizovana pa su radnici i u “ovom teškom vremenu izuzetno pogođeni”.

Ta sredstva bi, kako je Sindikat istakao, bila vid zahvalnosti radnicima za rad u vrijeme korone.

“Ovo bi shvatili kao naknadu za trud i rad u ovom teskom vremenu koje smo nesebično i profesionalno dali, pa tako smatramo da pošto firma je već funkcionisala normalno ova sredstva treba dati onima koji su i najviši teret i podnijeli. Unijа poslodavaca Crne Gore nas je svrsrtala među 10 odsto firmi koje su neometano poslovale u ovom vremenu korone”, stoji u Rabrenovićevom dopisu izvršnom direktoru.

“Nezadovoljstvo koje vlada prvenstveno je uzrokovano ponašanjem poslodavca prema zaposlenima. Sindikat ovim putem želi da saopšti da sva dešavanja koja se budu u budućem periodu dešavala isključiva su odgovornost poslodavca. Još jednom pozivamo sve nadležne da se uključe u rješavanje problema u fabrici dok ne bude kasno”, poručio je predsjednik Sindikata.

On je novinarima kazao da su novom preraspodjelom radnog vremena koja podrazumijeva da mogu da rade duže ili kraće od predviđenog, a da za prekovremeni rad neće biti novčano isplaćeni već da će im “poslodavac u nekom narednom periodu omogućiti korišćenje slobodnih sati”, radnici dobili radno vrijeme koje traje 12 sati u smjeni zbog čega su se obratili Inspekciji rada koja je posjetila fabriku 20.maja i još uvijek čekaju njihov odgovor.

“Imajući u vidu šta se dešavalo u prethodnom periodu i njihove izvještaje onakvi kakvi su bili imamo izraženo bojazn šta će se po tom pitanju desiti. U ovoj državi sve institucije po pitanju zaštite radnika postoje, funkcionišu i dišu, ali se nažalost nalaze u nekoj fazi moždanog udara tako da su neupotrebljive. Postavlja se pitanje kako će nam i na koji način poslodavac omogućiti korišćenje slobodnih sati jer ljudi ne mogu da iskoriste dan godišnjeg odmora jer nema ko da radi, nema ko da ih zamijeni. To je neko obećanje koje se neće ispoštovati, a i na kraju krajeva kakvo je to obećanje da radiš a da ti neko daje slobodne sate za to. Valjda bi trebalo to da se plati. Zakon je jasan – prekovremeni rad nije neka norma koja je konstantna. U pogonu Čeličane radimo po 12 sati, gdje je najmanji broj zaposlenih”, kazao je Rabrenović.

U dopisu koji je Sindikat poslao izvršnom direktoru ističe se da su radnici fizički i psihički preopterećeni, da rade po 12 sati u smjeni i da se plaše da će zbog takve situacije doći do povreda. Istakli su da ne žele da se miješaju u politiku zapošljavanja, ali da radnike demotiviše zapošljavanje penzionera u sektor održavanja gdje je broj zaposlenih veći u odnosu na livne jame, kao i činjenica da im je tehnički direktor saopštio da je odluka na nivou kompanije da nema primanja nove radne snage, da bi nakon toga bio primljen radnik u kransko održavanje. Rabrenović je podsjetio da od trenutka kupovine Željezare od strane turskog Tosjali holdina, 2012.godine, u izvještajima poslovodstva konstantno se prikazuju gubici koji se iz godine u godinu stalnopovećavaju dok proizvodnja ide normalno, “čelik i dalje teče”, da je krajem 2018.godine sprovedena sistematizacija po kojoj je za 50 radnika smanjena beneficija sa tri na dva mjeseca, a za 38 potpuno ukinuta, kao i da je uprava fabrike, pozivajući se na svjetsku krizu, od 1.septembra 2019. do 31.12.2019. radnicima smanjila zarade za deset odsto, koje su vraćene 1.januara tekuće godine, ali da u aprilu nije došlo do obećanog povećanja zarada.

Erkut Alkaja, izvršni direktor Tosčelika
Erkut Alkaja, izvršni direktor Tosčelikafoto: Svetlana Mandić

“Poslodavac ignoriše dato obećanje pravdajući se pandemijom, situacijom u svijetu, kineskim džinom koji je stao na noge i koji sve pred sobom ruši i iako smo tada, a i sad, maksimalno upošljeni sa minimumom radne snage, na najtežim radnim poslovima, prvenstveno mislim na pogon Čeličane, tj na livnu i kokilnu halu. Koliki je rizik zaraze koronom i koliki je teret za ovo malog broja zaposlenih najbolje znaju radnici Željezare. I šta su za to dobili? Dobili su preraspodjelu radnog vremena u trajanju od tri mjeseca počevši od 7.aprila. Dobili smo rad od po 12 časova gdje se prekovremeni rad ne plaća. Dobili smo od Vlade na sopstvene račune uplatu od po 111 eura koja nije naša, već poslodavca pa se opravdano pitamo zašto. Poslodavac je radio u tom vremenu više nego ikad. Opterećenje radnika je više nego ikad zbog malog broja zaposlenih a i odsutnosti jednog broja radnika na plaćenom odsustvu u skladu sa uredbom Vlade. Imajući prethodno u vidu, a i skok cijene čelika u tom trenutku, pitamo se ko je ugrožen – poslodavac čiji izvršni direktor nije u fabrici još od prije korone i ne zna se kada će doći, poslodavac koji kvalitetni čelik prodaje po povoljnim cijenama i u uvećanom obimu ili radnici koji su na svojim plećima iznijeli proizvodnju, rizikovali svoje živote i živote svojih porodica zbog korone”, kazao je Rabrenović novinarima.

Iz poslovodstva su više puta saopštili u poslednja dva mjeseca da imaju porudžbine za narednih nekoliko mjeseci, da je proizvodnja organizovana u tri smjene, da se u Čelićani radi i nedjeljom i da je upravi uvijek bila prioritetna isplata zarada. I predsjednik Opštine, Veselin Grbović, je na juče održanoj sjednici SO, kazao da je Željezara u vrijeme korone dobro radila.

“Ova korona je jedino dobrodošla Željezari jer sada se pojavila mogućnost plasmana proizvoda. Ranije je Kina fabričkim cijenama bila zauzela evropsko tržište. Sada je trenutno nema i Željezara radi dobro i prodaje sve ono što proizvode. Mislim da je to jedan dobar momenat i očekujem da kada prestane obustava saobraćaja da dođe vlasnik Željezare i da sa njim obavimo neke razgovore za dalji plan”, kazao je Grbović.

U Željezari Tosčelik su zaposlena 302 radnika, od kojih većina radi na neodređeno.

Bonus video: