Vlasnici kućica na Adi Bojani tvrde da su doživjeli torturu zbog bučnih žurki

U Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj “Vijestima” je rečeno da je na svaki poziv sa Ade Bojane zbog preglasne muzike, policija pozivala komunalnu policiju da interveniše

19725 pregleda 12 komentar(a)
Kućice na Adi Bojani (ilustracija), Foto: Samir Adrović
Kućice na Adi Bojani (ilustracija), Foto: Samir Adrović

Vlasnici objekata na Adi Bojani tvrde da su za vrijeme praznika, od prošlog četvrtka pa do ponedjeljka, preživjeli torturu od ljudi koji su u iznajmljenim kućicama, 24 sata pravili, kako kažu, neukusne i bučne žurke.

„Prošli su praznici na Bojani i pet dana uzastopne torture koju su nad vikendašima željnih odmora, sprovodili mladi koji su došli dobro opremljeni jakim zvučnicima i repertoarom muzike, kakav se moze naći u svakoj malo lošijoj kafani. Muzika je bila toliko glasna da, recimo, konobar u restoranu nije mogao da čuje goste koji su htjeli da naruče nešto od decibela iz kućice koja se nalazi sa druge strane rijeke, više od 50 metara dalje. Ta slika ponavljala bi se svaku noć i trajala do jutarnjih sati“, ističu u Uduženju vlasnika koje se obratilo “Vijestima”.

Vlasnici tvrde „da onaj ko to nije doživio, ne može da shvati o kakvoj se torturi radi“ i navode da se takva praksa nastavlja godinama a da nadležne institucije ne preuzimaju nikakve mjere.

„Sa druge strane, bespomoćno i sa zgražavanjem posmatrali su ih oni drugi koji su bili u većini. Oni drugi koji su tu došli sa idejom da provedu pet mirnih dana u prirodi i društvu porodice. Svaka njihova nada da će tortura prestati, nestajala je sa prvim pozivima policiji i komunalnoj policiji. Na njihove pozive za pomoć, odgovarano je sa uobičajenim objašnjenjem o nenadležnosti ili uopšte nije odgovarano“.

U Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj “Vijestima” je rečeno da je na svaki poziv sa Ade Bojane zbog preglasne muzike, policija pozivala komunalnu policiju da interveniše.

„Iako to nije u našoj nadležnosti, ako komunalna policija nije bila u prilici da ode na lice mjesta, išla je naša patrola ili patrola plovne jedinice“, kazali su u Odjeljenju bezbjednosti.

Šef Komunalne policije Milazim Mustafa, tvrdi pak da privatne žurke nijesu u nadležnosti njegovog resora.

„To je javni red i mir i zna ko je nadležan. Da su bili u pitanju ugostiteljski objekti, onda smo mogli mi da intervenišemo“, kazao je Mustafa “Vijestima” navodeći da nije upoznat sa detaljima jer je zbog vezanih praznika povodom Dana nezavisnosti i Bajrama, odmarao par dana.

Međutim, vlasnici tvrde da se svih tih dana sprovodila kampanja pod sloganom “Sve što ne možete da radite nigdje drugo možete na Bojani”.

„Poziv da se dođe na Bojanu stizao je i preko nekih elektronskih medija koji su uživo izvještavali sa Bojane. Možda je to objašnjenje za to što ovakvih slika više nema u Budvi, Kotoru, čak ni u Sutomoru? Možda je to objašnjenje što na brojne molbe i mejlove vlasnika kućica na Bojani da se ovo riješi, ne stižu odgovori“, navode u Udruženju. Vlasnici su ljuti i na komšije koji na takava način izdaju svoje kućice.

„Sad je sve prošlo i sad će nam naše komšije koje su nam ovo priredile ponovo nazvati dobro jutro. Sa onih 500 eura u džepu, neće im biti problem da se malo zacrvene. A nama ostaje da i dalje obijamo pragove institucija u potrazi za pomoć“, kažu vlasnici i podsjećaju da je na Adi Bojani postavljeno više od 600 kućica koje imaju ugovor sa Morskim Dobrom, koje daju veliki godišnji prihod tom JP a zajedno čine ozbiljnu turističku ponudu Ulcinja.

„Mišljenja smo da bi se trebalo ozbiljno pristupiti rješavanju problema Bojane i dešavanjima koja osim sto remete mir ljudima koji odmaraju, štete imidžu prekrasne oaze i cijelom ulcinjskom Turizmu“, ocjenjuju u Udruženju.

Povodom ovog problema, Skupština Opštine bi da na dnevni red tekućeg zasjedanja trebalo da uvrsti Odluku o Akustičnim zonama, kojom bi se regulisao nivo buke na Adi Bojani i nadležnost za njeno sprovođenje.

Bonus video: