Na balu pod maskama članovi su sakupili 8.735 eura

Rotari Klub Kotor donirao portabilni ultrazvučni aparat bolnici u Risnu

''Želim prije svega da čestitam Specijalnoj bolnici u Risnu kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu na postignutom rezultatu koji je samo još jedna, ali vrijedna potvrda neupitnog kvaliteta ovog segmenta društvenog sistema", dr Ranka Krivokapić

489 pregleda 0 komentar(a)
Rotari klub Kotor, Foto: Facebook
Rotari klub Kotor, Foto: Facebook

Članovi Rotari kluba Kotor su u utorak, 26. maja godine uručili portabilni ultrazvučni aparat JZU Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju "Vaso Ćuković" iz Risna.

Sredstva namijenjena kupovini portabilnog ultrazvučnog aparata za risansku bolnicu prikupljena su na trećem po redu donatorskom balu pod maskama u organizaciji Rotari kluba Kotor, održanom u februaru. Zahvaljujući učešću članova Rotari kluba i kotizacijama više od 170 zvanica, novcem od prodaje lutrije i maski, kao i brojnim pojedinačnim donacijama ukupno je prikupljeno 8.735 eura.

''Želim prije svega da čestitam JZU Specijalnoj bolnici u Risnu kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu na postignutom rezultatu koji je samo još jedna, ali vrijedna potvrda neupitnog kvaliteta ovog segmenta društvenog sistema. Hvala vam u svoje lično ime kao i u ime članova Rotari kluba Kotor što ste uvijek uz nas, pogotovo u ovom kritičnom periodu trajanja epidemije Covida -19'', istakla je Predsjednica Rotari Kotor dr Ranka Krivokapić tokom primopredaje ove vrijedne donacije.

Članovi kotorskog kluba osvrnuli su se na širok spektar oblasti u kojima je bilo moguće djelovati, a osim značajnih sredstava koja su donirana brojnim ustanovama poseban akcenat stavili su na vrijeme provedeno s njihovim korisnicima.

"Danas smo veoma srećni što imamo priliku da vam uručimo potreban ultrazvučni aparat. Duži vremenski period smo se pripremali za aktuelnu humanitarnu akciju i realizovali smo je zahvaljujuci brojnim prijateljima Rotari kluba Kotor, kojima se i ovom prlikom zahvaljujem. Ono što želim naglasiti je da odgovornost, zajedništvo i humanost nemaju alternativu", kazala je Krivokapić.

Dr. Nikola Luburić, zamjenik direktora JZU "Vaso Ćuković" istakao je da su usmjereni na muskuloskeletnu patologiju i patologiju CNS-a, a da će im samim tim ovaj aparat će im mnogo pomoći u funkcionisanju.

"Prošle godine je recimo urađeno najviše skenera od osnivanja same bolnice. Dobili smo najnoviji skener u sklopu donacije Ministarstva zdravlja.Trenutno imamo samo jednog radiologa, a nakon povratka kolega sa specijalizacije očekujemo svakako i veći broj pregleda", kazao je Luburić. 

Ističe da je najbitnije što će nakon dobijanja ovog aparata pretrage i na odjeljenjima a pogotovo u šok sobi, a samim tim produžiti vrijeme postojećeg aparata koji imaju a koji je već dotrajao.

''Značaj portabilnog ultrazvučnog aparata je u mogućnosti brze dijagnostike naročito kod pacijenata koji su nepokretni ili politraumatizovani. Ka našoj ustanovi gravitira veliki broj pacijenata primorske regije a i cijele Crne Gore. Takođe imamo mogućnost praćenja pacijenata koji su na bolničkom liječenju kao i za pripremu pacijenata za operaciju i nakon operacije. Portabilnost odnosno mogućnost lakšeg transporta ovog aparata do nepokretnih ili polupokretnih pacijenata je od izuzetnog značaja", kazala je dr Renata Bergam Grandis, načelnica fizikalne medicine i rehabilitacije Specijalne bolnice, članica Rotari kluba Kotor, na čiju inicijativu je ova donacija upućena risanskoj bolnici.

Preporučujemo za Vas