Da se stvore jednaki uslovi za sve taksiste

Pojasnili su da se Poreska uprava obavezala da pripremi inicijativu za izmjenu uredbe o poreskoj registar kasi - da predloži evidentiranje prometa kod taksi prevoza fiskalnim taksimetrom
101 pregleda 2 komentar(a)
taksisti Podgorica, Foto: Luka Zeković
taksisti Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2018. 08:20h

Unija taksi prevoznika, apelovali su na Ministarstvo finansija da se napokon aktivnije uključi i riješi probleme u toj oblasti zbog fiskalizacije, odnosno da stvore jednake uslove za sve taksi prevoznike.

Poručili su da ukoliko ne budu preduzetnici i privredna društva taksi prevoznika fiskalizovani jednako, da će protestovati. Objasnili su da su preduzetnici nezadovoljni načinom fiskalizacije privrednih društava taksi prevoznika i nepoštovanjem dogovorenog na sastanku Radne grupe, formirane u oktobru prošle godine.

„Podržavamo fiskalizaciju taksi prevoznika, međutim dat nam je rok na zadnjem sastanku radne grupe sa poreskom upravom 6.11.2017. da priprema za početak fiskalizacije mora biti završena do 31. januara ove godine”, navode iz Unije. Istakli su da je na Radnoj grupi dogovoreno da se stvore uslovi za evidentiranje prometa u taksi vozilima jednako za sve bez obzira da li su pravna lica ili preduzetnici. „Da se utvrde objektivni rokovi u kojima distributeri mogu uraditi fiskalizaciju kasa u taksi vozilima”, navode iz Unije.

Pojasnili su da se Poreska uprava obavezala da pripremi inicijativu za izmjenu uredbe o poreskoj registar kasi - da predloži evidentiranje prometa kod taksi prevoza fiskalnim taksimetrom.

“To je trebalo da bude završeno do 15.11.2017. Zaduženi su bili distributeri da zatraže saglasnost Mašinskog fakulteta da umjesto poreske registar kase postave fiskalne taksimetre sa potrebnim atestima”, tvrde iz Unije. Naveli su da je i Unija proslijedila Ministarstvu finansija inicijativu za izmjenu pravilnika o primjeni zakona o PDV-u.

„Svi su bili saglasni da ukoliko postoje mogućnosti poreska kasa bude povezana sa taksimetrom ili da to bude fiskalni taksimetar i da na tržištu budu jednaka pravila za pravna i za fizička lica. Bez obzira što smo se obraćali Ministarstvu finansija ništa se nije promijenilo do danas. I pored podrške Poreske uprave i Radne grupe i mnogih dopisa i inicijativa Ministarstvo finansija nije uzelo aktivnije učešće i riješilo naše probleme”, istakli su iz Unije.

Bonus video: