pridržavati se moralnih normi za ovu profesiju podjednako je važno kao i znanje

Stojanović: Za varanje na ispitu za sudije predvidjeti doživotnu diskvalifikaciju

„Za mene je mnogo značajnije i, rekao bih poražavajuće, to što je moguće da se nešto tako uopšte dogodi. To je jedan loš znak stanja u društvu. Nije to bio izolovan incident gde je samo jedan kandidat to učinio“, kazao je Stojanović

2322 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Stojanović, Foto: UDG
Zoran Stojanović, Foto: UDG

Dekan Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica (UDG) prof. dr Zoran Stojanović krajnje negativnim je ocijenio slučaj varanja kandidata na ispitu za sudije, objašnjavajući da ne želi da ulazi u to da li su ispitna komisija ili Sudski savjet ispravno postupili kada su dozvolili ponovno polaganje onima koji su se služili nedozvoljenim sredstvima, već da je krucijalno pitanje kako je do toga uopšte moglo doći.

„Za mene je mnogo značajnije i, rekao bih poražavajuće, to što je moguće da se nešto tako uopšte dogodi. To je jedan loš znak stanja u društvu. Nije to bio izolovan incident gde je samo jedan kandidat to učinio“, kazao je Stojanović.

Stojanović je istakao da slučaj koji se nedavno dogodio ima posebnu težinu jer je riječ o kandidatima za sudije.

On je ukazao na moguća rješenja kako se takvi slučajevi ne bi ponavljalii u budućnosti.

„U nekim saveznim državama SAD, neko ko je uhvaćen da je prepisivao (makar u osnovnoj školi) nikada neće moći da bude upisan u advokatsku komoru, odnosno neće moći da vrši profesiju advokata. Dakle, za tako nešto treba predvidjeti doživotnu diskvalifikaciju za poziv, sudije, tužioca ili advokata“, istakao je Stojanović.

On je, u odnosu na tu situaciju, prokomentarisao značaj nastavnog kadra u rješavanju ovog problema.

"Ipak, mi se trudimo da na samom fakultetu što više utičemo na studente da se pridržavaju moralnih normi i da usvoje stav da je to za pravničku profesiju podjednako važno kao i znanje“, ukazao je Stojanović.

On je ocijenio da postoje pomaci u razvoju pravničkog obrazovanja u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji.

„Postoje određeni pomaci u pozitivnom pravcu. Ne bi trebalo, ipak, da budemo potpuno zadovoljni postignutim. Potrebno je još učiniti da dobijemo pravnički kadar koji bi mogao da odgovori savremenim izazovima“, kazao je Stojanović,

Istakao je osnovni razlog zašto nemamo još uspješnije mlade pravnike nedovoljan rad studenata, što ne znači da se sa njima malo radi, te da je standard nizak jer je Crna Gora naslijedila lošu tradiciju iz bivše SFRJ u kojoj su se pravne studije smatrale jednim od lakših studija.

Pozitivan odgovor obrazovnog sistema na situaciju sa koronavirusom

U odnosu na situaciju u vezi sa virusom Covid 19, Stojanović je ocijenio pozitivnim odgovor obrazovnog sistema na taj izazov.

„Za jedno relativno kratko vrijeme organizovana je on-line nastava i održavana veza i konsultacije sa studentima“, kazao je Stojanović, ali dodao da to nije dugoročno rješenje.

„Nije za pravničko obrazovanje uputno da se na duže vrijeme isključivo oslonimo samo na taj način nastave. Međusobna komunikacija predavača i studenata i interakcija je neophodna, a ona se ne može u dovoljnoj mjeri obezbijediti on-line predavanjima", saopštio je Stojanović.

On je istakao da pravničko obrazovanje sa sobom nosi mnoge prednosti i benefite, ali i odgovornosti.

„Prednost je što se tek poslije završenog fakulteta neko može opredijeljivati za profesiju: da li će biti sudija, advokat, tužilac, policijski inspektor, notar itd. To su sve profesije koje, po pravilu, donose i visok društveni ugled. Za nekoga ko je idealista to može biti težnja i doprinošenje ostvarivanju ideala istine i pravde, a za nekog ko je više sklon praktičnim aspektima to je činjenica da se i od poštenog i stručnog rada u nekoj od pravničkih profesija možed dosta dobro živjeti. To će umnogome zavisiti od mladih pravnika kojima će na prvom mjestu biti znanje, lični i profesionalni integritet“, poručio je Stojanović.

Preporučujemo za Vas