Obezbijeđena podrška za upis pripadnika RE populacije

"Ukoliko roditelji nemaju mogućnosti da upišu djecu elektronskim putem, mogu da se obrate obrazovnoj ustanovi, koja će pružiti pomoć pri upisu. Takođe, tehničku podršku pružaće i Romski savjet, kao i NVO Mladi Romi i Koračajte sa nama”, kaže se u saopštenju

305 pregleda 0 komentar(a)
Dukaj, Foto: Ministarstvo prosvjete
Dukaj, Foto: Ministarstvo prosvjete

Elektronski upis u sistem obrazovanja ne bi trebalo da obeshrabri pripadnike romske i egipćanske (RE) populacije, jer je obezbijeđena podrška pri upisu, poručili su predstavnici ministarstava prosvjete i za ljudska i manjinska prava, Romskog savjeta i nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, podrška je obezbijeđena kroz pomoć koju će pružati obrazovni sistem, odnosno saradnici u socijalnoj inkluziji, kao i NVO koje se bave pitanjima pripadnika RE populacije.

"Ukoliko roditelji nemaju mogućnosti da upišu djecu elektronskim putem, mogu da se obrate obrazovnoj ustanovi, koja će pružiti pomoć pri upisu. Takođe, tehničku podršku pružaće i Romski savjet, kao i NVO Mladi Romi i Koračajte sa nama”, kaže se u saopštenju.

Direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih manjina, Maraš Dukaj, rekao je da Ministarstvo prosvjete u saradnji sa partnerima tradicionalno promoviše upis djece RE populacije u obrazovni sistem.

On je kazao da, zbog situacije izazvane koronavirusom, ove godine tu aktivnost relizuju u drugačijim uslovima.

"Ali sa istim ciljem - da vama, draga djeco, ukažemo da je obrazovanje najsigurniji put do boljeg života i položaja u društvu”, poručio je Dukaj i pozvao pripadnike RE populacije da iskoriste podršku koju pruža obrazovni sistem Crne Gore.

Sokolj Beganaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava apelovao je na roditelje iz RE populacije da upišu svoju djecu.

"Ne smijemo ostaviti nijedno dijete RE populacije bez obrazovanja”, poručio je Beganaj.

Senad Sejdović iz Romskog savjeta i Samir Jaha, direktor NVO Mladi Romi, pozvali su roditelje i djecu RE populacije da potraže podršku ukoliko nijesu u mogućnosti da obave upis.

Jaha je podsjetio da je nedavno ta NVO, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, Ambasadom SAD-a u Crnoj Gori i kompanijom Telenor, obezbijedila oko 100 tablet uređaja i 15 GB besplatnog interneta za naredna dva mjeseca za učenike RE populacije širom Crne Gore.

On je pozvao učenike da iskoriste ove uređaje kako bi pomogli svojim sunarodnicima prilikom upisa.

Jaha je poseban akcenat stavio na upis u srednju školu koja, kako je rekao, nije obavezni dio obrazovanja.

"Ali za nas iz RE zajednice mora biti, ukoliko želimo da budemo ravnopravni, edukovani i aktivni članovi društva“, istakao je Jaha.

On je podsjetio učenike da, osim mentorske podrške koja se pruža srednjoškolcima RE populacije, Ministarstvo prosvjete dodjeljuje i stipendije u visini od 60 eura mjesečno, i dodao da obrazovni sistem posvećuje ozbiljnu pažnju obrazovanju pripadnika RE populacije.

Bonus video: