DIREKTOR "MEHANIZACIJE I PROGRAMATA" FINANSIRA GRADNJU

Đurović dao pare za spomenik Ljubu Čupiću?

“Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan 9. maja 1942. godine u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma”
646 pregleda 43 komentar(a)
Dušan Đurović, Foto: Svetlana Mandić
Dušan Đurović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.02.2018. 10:03h

Predsjednik Odbora direktora nikšićkog preduzeća „Mehanizacija i programat“ Dušan Đurović finansijer je spomenika narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću.

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju potvrdu te nezvanične i pouzdane informacije, jer Đurović nije odgovorio na telefonske pozive i poruku novinarke.

Pomenuto preduzeće nedavno je Skupštini opštine podnijelo zahtjev da u Nikšiću, na Trgu slobode, Čupiću bude podignut spomenik. Odbornici bi trebalo da predlog razmatraju na sjednici koja je zakazana za 20. februar i gotovo je izvjesno daju zeleno svjetlo za podizanje spomenika. Kako je navedeno u skupštinskom materijalu, “Mehanizacija i programat” će o svom trošku održavati spomenik, a novac za izradu, kako stoji, obezbijedio je privatnik iz Nikšića.

Izrada spomenika povjerena je poznatom vajaru Zlatku Glamočaku, koji u svom ateljeu u Parizu od prošle godine radi na njemu.

Predviđeno je da rješenje spomenika ocijeni stručna komisija koju će formirati gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović.

Na bronzanoj ploči koja će biti postavljena ispred spomenika biće ucrtana petokraka, a ispod nje tekst: “Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan 9. maja 1942. godine u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma”.

Spomenik će, kako stoji u skupštinskom materijalu, biti svečano otkriven 13. jula, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale.

Đurović je 2014. dobio Nagradu oslobođenja Nikšića, a iste godine firma „Mehanizacije i programat“ gradu je poklonila lapidarijum, investiciju vrijednu 100.000 eura, gdje je smješteno oko 80 stećaka. Zahvaljujući „Mehanizaciji”, te godine je konačno sanirana podzida ispod Saborne crkve koja se urušila u martu 2011. Đurović je do 2012. bio odbornik DPS-a u lokalnoj Skupštini.

Preporučujemo za Vas