Bolnica Risan dobila portabilni aparat za ultrazvučnu dijagnostiku

Zamjenik direktora bilnice Risan dr Nikola Luburić istakao je da većina internističkih i hirurških slučajeva gravitiraju prema Opštoj bolnici u Kotoru, dok u Risnu tretiraju ortopedske, neurološke i neurohirurške slučajeve

455 pregleda 0 komentar(a)
Sa uručenja donacije, Foto: RC Kotor
Sa uručenja donacije, Foto: RC Kotor

Članovi Rotary kluba Kotor uručili su portabilni ultrazvučni aparat JZU Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu. Sredstva za nabavku tog dijagnostčkog uređaja su prikupljena na trećem donatorskom balu pod maskama u organizaciji Rotary kluba Kotor, koji je u februaru mjesecu priređen u poslovnom centru „Vukšić“ na Radanovićima. Zahvaljujući učešću članova Rotary kluba i kotizacijama više od 170 zvanica, novcem od prodaje lutrije i maski, kao i brojnim pojedinačnim donacijama, tada j ukupno prikupljeno 8.735 eura.

“Čestitam JZU Specijalnoj bolnici u Risnu, kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu na postignutom rezultatu koji je samo još jedna, ali vrijedna potvrda neupitnog kvaliteta ovog segmenta društvenog sistema. Hvala vam u svoje lično ime kao i u ime članova Rotary kluba Kotor što ste uvijek uz nas, pogotovo u ovom kritičnom periodu trajanja epidemije Covida -19", istakla je na ceremoniji predaje doniranog aparata risanskoj bolnici, predsjednica Rotary kluba Kotor dr Ranka Krivokapić.

„Danas smo veoma srećni što imamo priliku da vam uručimo potreban ultrazvučni aparat, koji je nabavljen posredstvom preduzeća “BTL Medical Montenegro”. Duži vremenski period smo se pripremali za aktuelnu humanitarnu akciju i realizovali smo je zahvaljujuci brojnim prijateljima RC Kotor, kojima se i ovom prlikom zahvaljujem. Ono što želim naglasiti je da odgovornost, zajedništvo i humanost nemaju alternativu.”- kazala je Krivokapić.

Zamjenik direktora bilnice Risan dr Nikola Luburić istakao je da većina internističkih i hirurških slučajeva gravitiraju prema Opštoj bolnici u Kotoru, dok u Risnu tretiraju ortopedske, neurološke i neurohirurške slučajeve.

„Zbog takve podjele mi smo usmjereni na muskuloskeletnu patologiju i na patologiju centralnog nervnog sistema, a samim tim ovaj aparat će nam mnogo pomoći u funkcionisanju. Prošle godine je recimo urađeno najviše skenera od osnivanja same bolnice. Dobili smo najnoviji skener u sklopu donacije Ministarstva zdravlja.Trenutno imamo samo jednog radiologa, a nakon povratka kolega sa specijalizacije, očekujemo svakako i veći broj pregleda.“- istakao je dr Luburić, dodajući da će im dobijanje portabilnog ultrazvučnog aparata omogućiti da sa njime rade i na odjeljenjima.

„Portabilni ultrazvučni aparat je u mogućnosti brze dijagnostike naročito kod pacijenata koji su nepokretni ili politraumatizovani. Veliki značaj je i u tome što ka bolnici u Risnu gravitira veliki broj pacijenata primorske regije, a i cijele Crne Gore.“- naglasila je mr sci med dr Renata Bergam Grandis,načelnica fizikalne medicine i rehabilitacije Specijalne bolnice u Risnu, članica Rotari kluba Kotor, na čiju inicijativu je ova donacija upućena risanskoj bolnici.

Rotary klub Kotor je prošle godine sredstva prikupljena na Donatorskom balu pod maskama usmjerio na nabavku kolposkopskog aparata za JU Dom zdravlja Tivat, kada je sakupljeno 7.790 eura, a pretprošle kupovini EKG aparata za jedinicu Hitne medicinske službe Kotor.

Bonus video: