Ustavni sud pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odluke NKT-a o objavljivanju spiska građana

Vlada je spisak objavila na svom sajtu, da bi ga kasnije uklonila.

5673 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Ustavni sud pokrenuo je na današnjoj sjednici postupak za ocjenu ustavnosti odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) o objavljivanju spiska građana koji su bili u samoizolaciji, saznaju “Vijesti”.

Inicijativu je Ustavnom sudu podnijela NVO Građanska alijansa.

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih boleti (NKT) je 21. marta objavilo imena osoba kojima su bila izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji, a Vlada je saopštila da je “odluka donijeta pošto je utvrđeno da pojedina lica krše mjeru izlažući visokom riziku cijelu Crnu Goru”.

Vlada je spisak objavila na svom sajtu, da bi ga kasnije uklonila.

Sudija izvjestilac je, kako su “Vijesti” ranije objavile, mišljenja da je objavljivanjem ličnih podataka o osobama u samoizolaciji stvorena pretpostavka za njihovu stigmatizaciju, kao i da njihove podatke može koristiti neograničen broj građana. Takođe to je moglo odvratiti one kojima je bila potrebna medicinska pomoć da traže pomoć.

Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka, na čijem je čelu Sreten Radonjić, dala pozitivno mišljenje NKT, sudija izvjestilac smatra da to ipak nije bilo po zakonu jer nijesu razmotrene manje restriktivne mjere i jer građani nijesu dali saglasnost da se njihovi lični podaci objave.

Imena osoba u samoizolaciji objavljena su nešto prije ponoći 21. marta na internet stranici Vlade. Na spisku su bili datumi od kada su u samoizolaciji, adresa i mjesta iz kojih su.

Odluka je donijeta nakon što je, kako su objasnili, utvrđeno da pojedina lica, kojima je po ulasku iz inostranstva u Crnu Goru izrečena ova mjera, napuštaju domove izlažući time visokom stepenu rizika sve sa kojima stupaju u kontakt i cijelu Crnu Goru.

Ovu odluku Vlade kritikovale su gotovo sve relevantne nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju i jednoglasni su u ocjeni da je ova odluka ozbiljno narušavanje prava na privatnost.

Bonus video: