Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG: Reformisani model master studija

Planirani broj mjesta za upis na master akademskim studijama Fizička kultura i zdravi stilovi života je 20 studenata, koji bi bili finansirani iz budžeta, dok će na Sportu, fitnesu i turizmu primiti deset studenata, takođe finansiranih iz budžeta.

275 pregleda 0 komentar(a)
Do 20 studenata biće finansirano iz budžeta, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Do 20 studenata biće finansirano iz budžeta, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, studenti će prvi put ove godine upisivati reformisani model dvogodišnjih master studija (3+2), a dekan, prof. dr Stevo Popović kazao je da se nada da će biti pomaka i u kvalitetu rada, što je bio primarni cilj reforme, ali i u zainteresovanosti studenata da nastave usavršavanje nakon osnovnih studija.

Rekao je da ima pozitivna očekivanja od reformisanih studija.

Prema njegovim riječima, planirani broj mjesta za upis na master akademskim studijama Fizička kultura i zdravi stilovi života je 20 studenata, koji bi bili finansirani iz budžeta, dok će na Sportu, fitnesu i turizmu primiti deset studenata, takođe finansiranih iz budžeta.

“Pošto još uvijek ima studenata koji završavaju specijalističke studije po starom programu, a to će biti slučaj i ove godine, pitanje raspisivanja konkursa za jednogodišnje magistarske studije, na koje imaju zakonsko pravo, našlo se, takođe na dnevnom redu sjednice Vijeća fakulteta”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, Vijeće fakulteta definisalo je da broj studenata na magistarskim akademskim studijama Fizička kultura i magistarskim primijenjenim studijama Fizičko vaspitanje djece bude po deset samofinansirajućih studenata.

“Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, s obzirom na to da nismo imali mnogo studenata na magistarskim studijama prethodnih godina, uz činjenicu da idu i besplatne dvogodišnje studije, broj kandidata neće biti veliki ove godine”, kazao je Popović.

Na osnovu rješenja Ministarstva prosvjete Crne Gore iz 2017. godine, licencom je dozvoljen broj od po 70 studenata za master akademske studijske programe Fizička kultura i zdravi stilovi života i Sport, fitnes i turizam, obima po 120 ECTS.

Bonus video: