vratili opištini na odlučivanje zahtjev hotelske kompanije

Budva: Pekovića opet driblaju zbog hotela

Glavni državni arhitekta vratio Opštini Budva na odlučivanje zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje za gradnju luksuznog objekta na mjestu sadašnjeg “Mediterana” u Bečićima

16964 pregleda 4 komentar(a)
Idejno rješenje budućeg hotela, Foto: Printscreen
Idejno rješenje budućeg hotela, Foto: Printscreen

Glavni državni arhitekta Dragan Vuković vratio je Opštini Budva na odlučivanje zahtjev hotelske kompanije “Spencer & Hill” - nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića, za davanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg luksuznog hotela sa apartmanima za tržište, koji namjerava da gradi na mjestu garaža i akva parka hotelskog kompleksa “Mediteran” u Bečićima.

Taj zahtjev Pekovićeva firma početkom maja podnijela je glavnom državnom arhitekti, nakon što je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević smijenio dotadašnju glavnu arhitekticu Anu Samardžić.

Zahtjev firme “Spencer & Hill” kod budvanske arhitektice bio je od avgusta, ali zbog problema oko imovinskih pitanja, ona nije donijela mišljenje. Međutim, kako je Carević ekspresno za vršioca dužnosti imenovao Vladana Stevovića, to je glavni državni arhitekta u dopisu u koji su “Vijesti” imala uvid, pozivajući se na Zakon o upravnom postupku, vratio kompletan predmet budvanskoj službi da odluči.

Upravljaju hotelom Mediteran: Nikola Peković i Duško Šarić -
Upravljaju hotelom Mediteran: Nikola Peković i Duško Šarić -foto: Savo Prelević

Pekovićeva kompanija - vlasnik hotelskog kompleksa “Mediteran”, punih godinu i po dana čeka na saglasnost od glavne gradske arhitektice koja je najprije odbila, a potom i prekinula postupak za izdavanje odobrenja. Samardžićeva je u januaru prekinula postupak izdavanja saglasnosti na idejno rješenje, jer je budući kondo hotel u planovima zahvatio i parcelu u vlasništvu Opštine, odnosno potok koji prolazi kroz hotelski kompleks.

“Spencer & Hill” je u avgustu prošle godine priložio izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je prije toga Samardžićeva odbila da im izda saglasnost na prvobitno idejno rješenje - na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje su prema planu trebalo da budu izgrađene uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana” i “Splendida”.

“Predmet je u prekidu do razrješenja prethodnog pitanja, a to je saglasnost Opštine Budva za korišćenje, odnosno službenost prolaza na parcelama u vlasništvu Opštine Budva”, obrazloženo je tada iz Službe glavne gradske arhitektice, zbog čega je postupak prekinut.

U Sekretarijatu za pravnu zaštitu Opštine Budva, pojasnili su da je u pitanju pravo raspolaganja opštinskom imovinom, konkretno potokom i da je zato neophodno da se izjasni Skupština opštine.

Skupština se prethodnih mjeseci nije izjašnjavala, niti je odluka ikada bila uvrštena u dnevni red, a dotle je Pekovićeva firma, koja je bila spremna da gradi luksuzni hotel sa pet zvjezdica - čekala na rekaciju lokalne uprave. Zahtjevom koji je sada vraćen Budvi, odnosno novom glavnom arhitekti - predočeno je da je budvanska arhitektica u jednom drugom slučaju u Bečićima, gdje se takođe gradi pored potoka, dala saglasnost, dok je njima to bio razlog da se postupak obustavi.

Novim idejnim rješenjem, kompanija “Spencer & Hill” smanjila je za petinu gabarite budućeg hotela i kondo hotela.

Novi kompleks obuhvata dvije zgrade: krila A i B, od po devet spratova, koje na sredini povezuje stakleni most.

Ukupan smještajni kapacitet hotela iznosi 238 jedinica sa do 500 ležaja, a pri ukupnom garažnom kapacitetu od 178 parking mjesta. Peković je prije dvije i po godine trgovao “Mediteran” sa zemljištem za osam i po miliona eura.

Njegova firma je početkom 2018. dobila saglasnost od budvanske glavne arhitektice da rekonstruiše i dogradi za jedan sprat hotel “Mediteran”. Rekonstrukcija nikada nije započeta.

Mediternom, koji je uknjižen na “Spencer & Hill”, upravlja sestra firma “Spencer& hill team” u kojoj je Pekoviću poslovni partner vjenčani kum, Pljevljak Duško Šarić.

On je brat Darka Šarića, nepravosnažno osuđenog u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Peković je osim hotela i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori - budvanskog “Top Hilla” i kotorskog “Maximusa”, koje je takođe kupio nakon što je uveden stečaj u firmama koje su rukovodile tim klubovima.

Mediteranu pala vrijednost za 1.300.000 eura

Peković se ne može pohvaliti poslovanjem “Spencer & Hilla” - jer je prošle godine firma ostvarila minus od 1,3 miliona eura.

U finansijskom iskazu stoji da je ukupni akumulirani gubitak dostigao dva i po miliona eura.

Vrijednost imovine, odnosno hotelskog kompleksa procijenjena je na 22 miliona eura, odnosno 1,3 miliona eura manje, što odgovara minusu koji je kompanija iskazala na kraju poslovne godine.

Međutim, firma koja upravlja hotelskim kompleksom “Mediteran”, prošle je godine zaradila od 737.000 eura.

Preporučujemo za Vas