IZ MINISTARSTVA PROSVJETE SAOPŠTENO:

Vrtići počinju sa radom od četvrtka

"Roditelji su pak dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u vrtić, te u slučaju povišene temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu"

6092 pregleda 2 komentar(a)
Vrtić "Đina Vrbica" u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Vrtić "Đina Vrbica" u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Javne predškolske ustanove počinju sa radom od četvrtka, 4. juna, saopšteno je jutros iz Ministarstva prosvjete.

U saopštenju se dodaje da privatne predškolske ustanove mogu početi sa radom od 1. juna, ukoliko su ispunile sve uslove i preporuke Instituta za javno zdravlje.

"Sprovode se završne pripreme za bezbjedan dolazak djece: priprema prostorija te nabavke i distribucije dezinfekcionih sredstava. Napominjemo da u svim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori ima oko 22.000 upisane djece, te, iako je velika mogućnost da broj koji će se vratiti u vrtiće bude manji, obrazovni sistem i ustanove se moraju ozbiljno i odgovorno pripremiti za prihvat sve djece", ističe se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora su kazali da će biti u funkciji sve javne vaspitne jedinice koje su bile i prije stupanja na snagu privremenih mjera, ali će rad biti organizovan tako da se poštuju preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova.

"One se odnose kako na organizaciju ulaska i izlaska iz objekta i prostorija, tako i na organizaciju samog rada sa djecom, te mjere predostrožnosti kod osoblja, roditelja i djece. Između ostalog, biće instalirani dozatori sa dezinfekcionim sredstvima, strogo će se voditi računa o higijeni ruku, ali i kontrolisati ulazak i izlazak iz vrtića. Preciznije, dijete će prije ulaska u učionicu prati ruke, osoblje će poštovati mjere obavezne dezinfekcije ruku, dok će se dodirne površine dezinfikovati više puta dnevno", piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Navodi se i da je pri dolasku u vrtić potrebno da u pratnji jednog djeteta bude samo jedna odrasla osoba, a ispred ulaza u ustanovu, prilikom ulaska i izlaska iz ustanove, te u ustanovi, svim osobama se savjetuje da drže fizičku distancu.

"Roditelji su pak dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u vrtić, te u slučaju povišene temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu. Ukoliko i sami imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili pak imaju saznanja da su zaraženi ili bili u kontaktu sa osobom oboljelom od COVID-19, roditelji ne dolaze u pratnji djeteta. Isto važi i za zaposlene", rekli su iz ministarstva na čijem je čelu Damir Šehović.

Saopštili su i da će sve eventualne dodatne detalje obezbijediti predškolske ustanove, a Ministarstvo prosvjete će kao i do sada, sa Institutom za javno zdravlje nadgledati i usmjeravati čitav proces.

"Napominjemo na kraju da su studentski domovi, kako je i najavljeno, spremni i biće u funkciji od 1. juna, besplatno tokom naredna dva mjeseca. Funkcionisaće takođe po preporukama Instituta za javno zdravlje, a o kojima će uprave domova detaljno obavijestiti korisnike svojih usluga i zaposlene", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.