Lekić: Od početka elektronskog upisa u vrtiće podnijeto 4.000 zahtjeva

Portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić je rekla da očekuju ukupno oko pet hiljada prijava, što znači da je za pet dana upis faktički priveden kraju

696 pregleda 0 komentar(a)
Lekić, Foto: Ministarstvo prosvjete
Lekić, Foto: Ministarstvo prosvjete

Od početka elektronskog upisa u vrtiće podnijeto je 4.000 zahtjeva, saopštila je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić, dodajući da taj podatak dovoljno govori o jednostavnosti tog servisa.

Ona je rekla da očekuju ukupno oko pet hiljada prijava, što znači da je za pet dana upis faktički priveden kraju.

„Za svega pet dana primjene e-upisa u vrtiće, koji je počeo 26. maja, podnijeto je čak četiri hiljade zahtjeva“, navela je Lekić.

Kako je dodala, taj podatak dovoljno govori o jednostavnosti servisa i o činjenici da više ne treba prikupljati dokumentaciju poput izvoda iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i drugo.

Lekić je pozvala sve roditelje da upišu djecu u predškolske ustanove zbog značaja pohađanja vrtića za njihov dalji razvoj.

Ona je napomenula da nije potrebno da roditelji čija su djeca već upisana u vrtić upisnu proceduru obnavljaju, već će oni biti upisani po automatizmu.

Izuzetak su, kako je objasnila Lekić, djeca koja su prispjela za upis u osnovnu školu, a kojoj se upis odlaže.

„Interesantno je i da je e-upis sproveden za prvih pet dana u čak 20 opština, što ukazuje na relativno ravnomjerno interesovanje roditelja za korišćenje e-servisa“, kazala je Lekić.

Kako je podsjetila, Ministarstvo je na samom početku e-upisa u vrtiće jasno naglasilo da će, zajedno sa predškolskim ustanovama, biti na raspolaganju roditeljima koji imaju tehničkih problema, ili nijesu iz bilo kog razloga u mogućnosti da sami sprovedu e-upis.

„Da je zaista tako, govori i podatak da su same ustanove, a na zahtjev roditelja koji nijesu bili u mogućnosti da samostalno upišu dijete, sprovele proceduru upisa za više od 50 djece“, dodala je Lekić.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je u toku kampanja za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem, u koju su se uključile predškolske ustanove, ali i stručne službe.

Psihološkinja Milica Pušonjić, povodom značaja upisa djece u predškolske ustanove, rekla je da je kod djece koja su pohađala vrtiće manji rizik od napuštanja škole ili ponavljanja razreda.

Kako je dodala, djeca koja su bila obuhvaćena predškolskim vaspitanjem postižu bolje rezultate na PISA testiranju.

„Ako uložimo po jedan dolar u svaki nivo obrazovanja djeteta, najveću isplativost ima onaj dolar koji je uložen u predškolsko vaspitanje i obrazovanje. To je važno zato što je razvoj djeteta najintenzivniji, a dijete najpriemčivije za usvajanje novih iskustava upravo u tom periodu“, zaključila je Pušonjić.

Bonus video: