Od sjutra po ličnu i pasoš, vrata otvaraju vrtići i domovi

U svim ustanovama koje počinju sa radom obavezno je poštovanje mjera IZJ protiv širenja novog koronavirusa

21342 pregleda 348 reakcija 3 komentar(a)
Obavezna dezinfekcija ruku, Foto: Beta
Obavezna dezinfekcija ruku, Foto: Beta

Svi građani od sjutra će ponovo moći da predaju zahtjeve za izdavanje dokumenata - lične karte i pasoša, istog dana sa radom počeće i privatni vrtići, dok će državni biti otvoreni od četvrtka.

Od ponedjeljka su u funkciji i studentski domovi. To je saopšteno juče iz resora unutrašnjih poslova i prosvjete.

Ni juče nije bilo novih slučajeva koronavirusa - od posljednjeg presjeka, kako su juče saopštili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), analizirano je 195 uzoraka, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije kovid-19. U Crnoj Gori nema aktivnih slučajeva.

“Područne jedinice i filijale za građanska stanja i lične isprave počeće sa radom u ponedjeljak, 1. juna, po ustaljenom radnom vremenu”, saopštili su juče iz MUP-a.

Time i zvanično počinje izdavanje nove lične karte - nacionalnog identifikacionog dokumenta (NID). Izdavanje NID-a bilo je planirano za 30. mart, ali je pomjereno zbog mjera koje su uvedene zbog epidemije novog koronavirusa.

Od ponedjeljka sa radom mogu da počnu i privatni vrtići, dok će državni početi tri dana kasnije.

“Javne predškolske ustanove počinju sa radom od četvrtka, 4. juna. Privatne predškolske ustanove mogu početi sa radom od 1. juna, ukoliko su ispunile sve uslove i preporuke IJZ”, saopštili su iz Ministarstva prosvjete. Kazali su da su u toku završne pripreme za bezbjedan dolazak djece. “Priprema prostorija, te nabavke i distribucije dezinfekcionih sredstava. U svim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori ima oko 22.000 upisane djece, te, iako je velika mogućnost da broj koji će se vratiti u vrtiće bude manji, obrazovni sistem i ustanove se moraju ozbiljno i odgovorno pripremiti za prihvat sve djece”.

U funkciji će, kako dodaju, biti sve javne vaspitne jedinice koje su bile i prije stupanja na snagu privremenih mjera, ali će rad biti organizovan uz poštovanje preporuka nadležnih zdravstvenih ustanova.

“One se odnose kako na organizaciju ulaska i izlaska iz objekta i prostorija, tako i na organizaciju samog rada sa djecom, te mjere predostrožnosti kod osoblja, roditelja i djece”, kazali su iz resora prosvjete, dodajući da će, pored ostalog, biti instalirani dozeri sa dezinfekcionim sredstvima, strogo će se voditi računa o higijeni ruku, ali i kontrolisati ulazak i izlazak iz vrtića. “Preciznije, dijete će prije ulaska u učionicu prati ruke, osoblje će poštovati mjere obavezne dezinfekcije ruku, dok će se dodirne površine dezinfikovati više puta dnevno”.

Dodaju i da pri dolasku u vrtić, u pratnji jednog djeteta treba da bude samo jedna odrasla osoba, a ispred ulaza u ustanovu, prilikom ulaska i izlaska iz ustanove, te u ustanovi, svim se osobama savjetuje da drže fizičku distancu. “Roditelji su pak dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u vrtić, te u slučaju povišene temperature, ne smiju dovoditi dijete u ustanovu. Ukoliko i sami imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili imaju saznanja da su zaraženi ili bili u kontaktu sa osobom oboljelom od kovida-19, roditelji ne dolaze u pratnji djeteta. Isto važi i za zaposlene”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Smještaj u studentskim domovima, koji će biti u funkciji takođe od 1. juna, besplatan je tokom naredna dva mjeseca.

I studentski domovi funkcionisaće prema preporukama IJZ.

Bonus video: