Milović: Ekonomski fakultet šest decenija doprinosi razvoju savremenog crnogorskog društva

Iz Univerziteta Crne Gore podsjetili su da je 14 godina kasnije učestvovao u formiranju Univerziteta „Veljko Vlahović“, aprila 1974. godine, čime je postao ne samo njegov član, već i osnivač.

439 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Ekonomskog fakulteta, Foto: Boris Pejović
Zgrada Ekonomskog fakulteta, Foto: Boris Pejović

Ekonomski fakultet punih šest decenija doprinosi razvoju savremenog crnogorskog društva i Crne Gore ulažući u intelektualni kapital, kazao je dekan tog fakulteta Nikola Milović.

Ekonomski fakultet osnovan je 1960. godine, odlukom Narodne skupštine Republike Crne Gore, donešene 31. maja.

Iz Univerziteta Crne Gore podsjetili su da je 14 godina kasnije učestvovao u formiranju Univerziteta „Veljko Vlahović“, aprila 1974. godine, čime je postao ne samo njegov član, već i osnivač.

Milović je kazao da je tokom 60 godina marljivog rada i izuzetnih rezultata, kojima u prilog govori podatak da je više od 12 hiljada studenata steklo diplomu na Ekonomskom fakultetu, ta institucija zadržala prestižno mjesto u sistemu visokog obrazovanja i doprinijela u kreiranju ambijenta za razvoj privrede Crne Gore.

“Duboko smo uvjereni da ćemo, uz izuzetnu podršku državnih institucija i naših partnera, nastaviti da obrazujemo generacije posvećenih i uspješnih mladih ljudi koji će postati jedan od ključnih resursa i komparativna prednost naše države”, rekao je Milović.

On je naveo da je opšteprihvaćeno da je znanje uslov uspješnosti jednog društva i da se na osnovu dostupnosti znanja i načina njegove primjene društva mogu dijeliti na razvijena i nerazvijena.

“Ponosni smo na činjenicu da punih šest decenija Ekonomski fakultet doprinosi razvoju savremenog crnogorskog društva i naše države ulažući u intelektualni kapital”, rekao je Milović.

Kako je naveo, obrazovanje i vrijednosti stečene na Ekonomskom fakultetu bile su vodilja brojnim generacijama ekonomista, najvećim crnogorskim državnicima i privrednicima, a prenosili su im ih akademici, rektori, profesori i saradnici Fakulteta.

Milović je rekao da je od osnivanja Ekonomskog fakulteta do danas više od 12 hiljada studenata steklo diplomu osnovnih studija, nešto više od 1,2 hiljade diplomu postdiplomskih magistarskih, a njih 763 steklo je diplomu postdiplomskih specijalističkih primijenjenih studija.

Ekonomski fakultet je u svojoj bogatoj istoriji iznjedrio i 100 doktora nauka.

To su, kako je rekao, podaci koje sa ponosom ističu.

“Još veće zadovoljstvo nam pričinjava interesovanje novih generacija za studiranje na našem fakultetu, što predstavlja sigurnu osnovu na kojoj počiva budućnost Crne Gore i domaće privrede kojoj su potrebni mladi, obrazovani i stručni ekonomisti i menadžeri”, kazao je Milović.

Kako je dodao, edukujući budućnost Crne Gore, cilj im je da prenesu znanje koje ima upotrebnu vrijednost u privrednom okruženju.

“Moderni nastavni procesi koji afirmišu spoj teorijskog znanja i prakse stečene u poslovnom okruženju karakteristika je po kojoj smo prepoznatljivi u sistemu visokog obrazovanja u Crnoj Gori”, kazao je Milović.

On je rekao da se prioritetni pravci njihovog djelovanja u narednom periodu tiču internacionalizacije Ekonomskog fakulteta i sticanja međunarodne akreditacije, pokretanja i implementacije studijskog programa na engleskom jeziku, kao i učvršćivanja prepoznatljivosti tog fakulteta u Evropskom istraživačkom prostoru.

Bonus video: