Begović: Još jednom potvrđen stepen zatvorenosti i neprofesionalnosti

"Kako smatram da su moja akademska, radna i profesionalna iskustva, odgovarajuća za predmetnu poziciju, nastaviću sa aktivnostima kako bi se ASK obezbijedila puna politička, funkcionalna i operativna nezavisnost, kao i široko povjerenje građana, u spremnost i sposobnost ASK da se uhvati u koštac sa fluidnom prirodom korupcije", poručuje Begović

2092 pregleda 5 komentar(a)
Begović, Foto: Privatna arhiva
Begović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.05.2020. 15:24h

Objavljivanjem imena bez prethodne saglasnosti podnosilaca prijave ili utvrđene liste kandidata za mjesto direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) bez obrazloženja, još jednom se potvrđuje stepen zatvorenosti i neprofesionalnosti, s jedne, i nužnosti neodložnih reformi, koje su uslov svih uslova na putu približavanja savremenom i civilizovanom sistemu vrijednosti, s druge strane, saopštio je Marko Begović.

Savjet ASK potvrdio je ove sedmice dvije od četiri kandidature za direktora Agencije. Podršku članova Savjeta nisu dobile kandidature Marka Begovića i Valentine Smolović, a potvrđene su kandidature Sava Milašinovica i Amera Šukurice.

"Pošto je prethodne nedjelje bilo više informacija u medijama, a u vezi sa procedurom prijave na konkurs za izbor direktora Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i pominjanje mog imena, obavještavam vas o sljedećem.

U skladu sa objavom Savjeta ASK od 05. maja 2020. godine i pratećeg dokumenta 00- 72 od 30. marta 2020. godine, dostavio sam traženu dokumentaciju, uključujući predlog programa rada, u predviđenom roku. U međuvremenu, mimo moje saglasnosti, iz Savjeta ASK, medijama je poslat spisak prijavljenih kandidata, a da nije prethodno utvrđena lista kandidata", navodi Begović.

On dodaje da su ga, nakon utvrđivanja liste kandidata, iz medijskih natpisa kolege i prijatelji obavijestili o odluci Savjeta ASK.

"S prethodnim u vezi, kontaktirao sam sekretara Savjeta, i proslijeđen mi je dokument br. 00-702/13 od 29.05.2020. godine, sa utvrđenom listom kandidata, bez ikakvog obrazloženja. Saobrazno navedenom, objavljivanje imena bez prethodne saglasnosti podnosilaca prijave ili utvrđene liste kandidata bez obrazloženja, još jednom se potvrđuje stepen zatvorenosti i neprofesionalnosti, s jedne, i nužnosti neodložnih reformi, koje su uslov svih uslova na putu približavanja savremenom i civilizovanom sistemu vrijednosti, s druge strane. Izraženu institucionalna slabost koja je i u ovom slučaju demonstrirana, uz sistemsku ranjivost javne uprave, u kontinuitetu rezultira ugrožavanjem korpusa ljudskih prava, narušenim konceptom pravne sigurnosti i socio-ekonomske stabilnosti države Crne Gore. Kako smatram da su moja akademska, radna i profesionalna iskustva, odgovarajuća za predmetnu poziciju, nastaviću sa aktivnostima kako bi se ASK obezbijedila puna politička, funkcionalna i operativna nezavisnost, kao i široko povjerenje građana, u spremnost i sposobnost ASK da se uhvati u koštac sa fluidnom prirodom korupcije", zaključuje Begović.

Bonus video: