Krivokapić: Situacija sa koronavirusom pokazala značaj zdravstvenih radnika

Krivokapić je rekla da je propusta bilo u većim i jačim evropskim i svjetskim sistemima, ali da je crnogorsko društvo pravovremeno reagovalo i ublažilo početne nedostatke

1477 pregleda 85 reakcija 2 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Zoran Đurić
Krivokapić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.05.2020. 17:26h

Crnogorske zdravstvene institucije dale su maksimalan doprinos u kadrovskom i infrastukturnom potencijalu u borbi sa Kovidom-19, ocijenila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, dodajući da je situacija sa koronavirusom pokazala značaj zdravstvenih radnika.

Krivokapić je agenciji MINA rekla da je propusta bilo u većim i jačim evropskim i svjetskim sistemima, ali da je crnogorsko društvo pravovremeno reagovalo i ublažilo početne nedostatke.

“Mi smo ukazivali prije pandemije da se moraju obnavljati dijagnostički aparati, modernizovati oprema u svim zdravstvenim ustanovama. Oprema je sada bila neophodna u vidu respiratora, mantila, zaštitnih maski, rukavica, a to smo prevazišli svi zajedno u hodu”, kazala je Krivokapić.

Prema njenim riječima, crnogorski zdravstveni sistem, kao mali sistem, dobro se snašao u pandemiji koronavirusa.

“Pandemija koronavirusa pokazala je da Crna Gora ima kadar i da se samo zajedničkim naporima bez političke obojenosti može razvijati i unaprijediti zdravstveni sistem”, ocijenila je Krivokapić.

Kako je rekla, svi su svjedoci uloge, značaja i vrijednosti zdravstvenih radnika u redovnim i vanrednim okolnostima.

“Naš položaj može i mora biti mnogo bolji, bolje plaćen i više vrednovan, potrebni su bolji uslovi rada i zaštita na radu, kao i bolje i brže rješavanja stambene problematike”, navela je Krivokapić.

Ona je kazala da će, po smirivanju zdravstvene krize, potreba za svim profilima zdravstvenih radnika biti velika.

“Da bi se zadržali zdravstveni radnici moraće se na to misliti sistemski i jako brzo. Nijesmo zadovoljni, vidimo da svakodnevno društvo ukazuje na to i vjerujem da se tome mora što prije pristupiti i zarade povećati”, navela je Krivokapić.

Ona je rekla da zdravstveni radnici očekuju i da žele da imaju zarade koje su približno iste kao i u zemljama u okruženju.

Ljekari i medicinske sestre, kako je navela, moraju imati i duplo veću zaradu od sadašnje.

“Naš značaj i uloga su pokazani i dokazani i tražimo da se zarade povećaju”, kazala je Krivokapić.

Ona je rekla da se sada mora misliti na dalje unapređenje zdravstvenog sistema.

"Potrebno je nastaviti sa reformom zdravstvenog sistema, praveći zdravstvene regionalne centre gdje bi postojala dostupnost svih stručnih specijalističkih usluga na jednom mjestu, kao i izgradnja novih institucija", smatra Krivokapić.

Bonus video: