CRNA GORA I KORONAVIRUS

Dan do kraja epidemije?

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša nedavno najavio da će epidemija koronavirusa biti gotova ako do 2. juna ne bude novih slučajeva

10363 pregleda 3 komentar(a)
Mjere opreza prilikom ulaska u KCCG, Foto: Savo Prelević
Mjere opreza prilikom ulaska u KCCG, Foto: Savo Prelević

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) ni juče nisu registrovale novi slučaj koronavirusa, pa bi nadležni, kako je ranije najavljeno, možda već sjutra mogli da proglase kraj epidemije.

Direktor IJZ Boban Mugoša nedavno je kazao da bi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao biti proglašen početkom juna.

“Ako ne bude do 2. juna nijednog slučaja koronavirusa, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je on nedavno za Televiziju Crne Gore.

Granični prelazi otvoreni su sinoć u ponoć, što je najavljeno iz Vlade ranije juče, a ublažene su i neke od drugih mjera.

Od danas će bez propisivanja mjera karantina i samoizolacije biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru iz država u kojima je stopa aktivnih slučajeva manja od 25 na 100.000 stanovnika. Među tim država zasad su Slovenija, Hrvatska, Island, Slovačka, Gruzija, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Češka, Finska i Estonija... Kompletna lista dostupna je na vebsajtu IJZ.

Sa državama sa liste, kako navode iz NKT, dozvoljava se vazdušni i pomorski saobraćaj, a na snazi ostaje i dosadašnja mjera o generalnoj avijaciji. Listu država, kako je ranije saopšteno, IJZ će ažurirati sedmično.

Za one koji u Crnu Goru dolaze iz država u kojima je stopa aktivnih slučajeva veća od 25 na 100.000 stanovnika, biće određena mjera stavljanja u samoizolaciju, ili karantin u trajanju od 14 dana.

Od danas je dozvoljen rad disko i noćnih klubova, dječjih igraonica, bioskopa, pozorišta i privatnih dječjih vrtića.

Državne predškolske ustanove sa radom počinju u četvrtak.

Danas sa radom počinju i šalterske službe Ministarstva unutrašnjih poslova, pa će građani moći da predaju zahtjeve za lične karte i pasoše.

Iz NKT ranije su kazali da se pojedina istekla dokumenta, kao što su saobraćajne dozvole i dozvole za stalni i privremeni boravak i rad stranaca, važećim smatraju do 1. jula.

Za sve vrste okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru - okupljanja na javnim mjestima, svadbe, sahrane... dozvoljeno je prisustvo do 200 lica. Isti broj dozvoljen je kad je u pitanju broj gledalaca na sportskim takmičenjima i turnirima.

Prvi slučaj novog koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen je 17. marta. Da u državi više nema nijednog slučaja, nadležni su saopštili 25. maja, kada su Crnu Goru proglasili “korona-fri” destinacijom.

Od početka epidemije ukupno su inficirane 324 osobe, oporavljeno je 315, dok je devet osoba preminulo.

Preporučujemo za Vas