očekujući novu sezonu „ispraznili“ svoje žiro-račune

Privrednici se otvorenim pismom obratili SO Plužine: Podržavamo mjere, ali su one nedovoljne

„Najveći dio prihoda koji se sliju u budžet su od naplate poreza na nepokretnosti na teritoriji opštine, dok udio koji uplate djelatnosti koje su pogođene pandemijom: turizam, ugostiteljstvo i preduzetništvo, nije toliko veliki da bi ugrozio budžet u slučaju umanjenja poreskih stopa na nepokretnosti ili pak oslobađanja plaćanja za tekuću godinu, a privrednicima bi bio od velikog značaja u ovom neizvjesnom vremenu“, poručili su potpisnici otvorenog pisma.

1087 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Privrednici u oblasti turizma, ugostiteljstva i zanatstva na teritoriji Opštine Plužine obratili su se otvorenim pismom Skupštini Opštine Plužine povodom predloženih mjera za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih pandemijom Covid-19 na teritoriji te opštine u cilju predočavanja primjedbi i sugestija odbornicima koji će o istim na današnjoj sjednici odlučivati.

Kako u obraćanju ističu, podržavaju predložene mjere, ali smatraju da su iste nedovoljne i da će bez pomoći države i Opštine biti prinuđeni da zatvaraju svoje male firme koje su zadnjih godina „bile svijetla tačka ekonomije u Pivi“. Podsjetili su da su očekujući novu sezonu „ispraznili“ svoje žiro-račune, investirajući u proširenje kapaciteta, radeći na podizanju kvaliteta i obogaćivanju ponude, kao i ulažući u marketing svojih turističkih proizvoda, a da su u nemogućnosti da se kreditno zaduže kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) kao i poslovnih banaka jer kao garanciju kredita ne priznaju nepokretnosti na teritoriji opštine.

„Iste te nepokretnosti od samog Sekretarijata za finansije, ekonomiju i lokalne javne prihode su više oporezovane u odnosu na nekretnine u poslovnim kvartovima u Podgorici. Primjera radi, 100 metara kvadratnog poslovnog prostora u Plužinama oporezovano je sa 550 eura, dok je prostor iste veličine u City Kvartu u Podgorici oporezovan sa 350 eura. Navedena nelogičnost se dobila primjenom maksimalne poreske stope od jedan odsto, koju primjenjuje Odjeljenje za finansije, ekonomiju i lokalne javne prihode Opštine Plužine, dok isto Odjeljenje za Glavni grad Podgoricu za poslovne prostore primjenjuje stopu od 0,42 odsto“, stoji u otvorenom pismu koje je dostavljeno i medijima.

Pošto se u većini slučajeva radi o poslovima sezonskog karaktera koji su vezani za ljetnju turističku sezonu nije realno, navodi se su u pismu, uredno plaćanje poreza na napokretnosti pa mjeru da ih nas neće utuživati do 31.oktobra tekuće godine ne vide kao adekvatnu pomoć.

„Najveći dio prihoda koji se sliju u budžet su od naplate poreza na nepokretnosti na teritoriji opštine, dok udio koji uplate djelatnosti koje su pogođene pandemijom: turizam, ugostiteljstvo i preduzetništvo, nije toliko veliki da bi ugrozio budžet u slučaju umanjenja poreskih stopa na nepokretnosti ili pak oslobađanja plaćanja za tekuću godinu, a privrednicima bi bio od velikog značaja u ovom neizvjesnom vremenu. Ovim gestom bi se odalo priznanje turističkim privrednicima za promovisanje pivskog kraja i njegovih ljepota, zapošljavanju domicilnog stanovništva, podsticanje proizvodnje u seoskim gazdinstvima, priznanje za invetivnost i nemale investicije“, poručili su potpisnici otvorenog pisma. Oni smatraju da ista sredstva Opština može da prihoduje naplaćujući porez od vlasnika vikendica koje su godinama, kako navode, „bezrazložno oslobođene plaćanja, jer se nalaze na ruralnom području, dok to nijesu i privredni objekti koji pružaju usluge u seoskom turizmu, kao ni rafting kampovi“.

"Vlasnicima vikendica, vjerujemo, to ne bi bio veliki izdatak, već, naprotiv lijep gest pomoći svom rodnom kraju. Takođe smo mišljenja da svi oni koji ne obrađuju (održavaju) svoja imanja u ruralnom području treba da plate porez kako bi se ta sredstva usmjerila za službe zaštite, jer su zapuštena imanja potencijalna žarišta požara u vrijeme ljetnje sezone“, stoji u pismu privrednika iz Plužina. Ističu da je jedna od predloženih mjera odlaganje plaćanja prireza na porez dohotka (1,76%) i da im nije jasno zašto se ne pominje i porez na dohodak, iako je riječ o opštinskom primitku. „Skrećemo pažnju da boravišne i izletničke takse koje učestvuju u cijeni usluge od pet do deset odsto, kao ni PDV, od strane države niko ne kani umanjiti, a dobijamo savjete sa svih važnih adresa da smanjimo cijene svojih usluga i proizvoda kako bi ih prilagodili platežnoj moći domaćih gostiju. Na kraju nas interesuje koliko bi predložene mjere koštale budžet Opštine Plužine“, zaključuju privrednici u oblasti turizma, ugostiteljstva i zanatstva na teritoriji Opštine Plužine.

Predložene mjere

Predloženim setom mjera, koji je pripremila lokalna uprava, do kraja godine odlaže se plaćanje prireza porezu na dohodak fizičkih lica za poreske obveznike registrovane u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, a do 31.oktobra Odjeljenje za lokalne javne prihode neće pokretati postupak prinudne naplate za dospjele obaveze poreza na nepokretnosti fizičkih i pravnih lica koja se bave pomenutim djelatnostima. Naknada za postavljanje privremenih objekata i plaćanje zakupa javne površine na kojoj je postavljen privremeni objekat umanjuje se za 50 odsto do kraja godine, ukoliko zakupac nije koristio objekat za obavljanje privredne djelatnosti zbog mjera NKT-a, dok će Opština registrovanim preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, refundirati zakupnine za poslovne prostore za mart, april, maj, jun i jul. Opština će osloboditi obveznike plaćanja taksene obaveze na lokalne administrativne takse do kraja godine, kao i plaćanja komunalne takse za postavljanje zatvorene i ljetnje bašte uz ugostiteljski objekat, za korišćenje prostora na javnoj površini za kisok i drugi zatvoreni privremeni objekat i korišćenje javne površine za postavljanje ostalih privremenih objekata. Mjerama je predloženo da lokalna uprava Komunalnom preduzeću subvencioniše komunalne usluge za korisnike socijalnih primanja i korisnike penzija nižih od 200 eura po zaduženjima za mart, april i maj, kao i korisnicima registrovanim za obavljanje djelatnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, i to za mart, april i maj u visini od 100 odsto zaduženja, a za period od juna do kraja godine u visini od 50 odsto zaduženja uz podnešen zahtjev i dokaz o registraciji. Lovačko društvo „Bajo Pivljanin“ trebalo bi da dobije subvecije u iznosu od deset hiljada eura. Mjere koje se odnose na ugroženo stanovništvo su jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 eura za nezaposlena lica koja se nalaze na Birou, penzionere čija su primanja niža od 200 eura, kao i za korisnike staračkih naknada, dok će po stotinu eura dobiti korisnici socijalne pomoći na osnovu podnesenih zahtjeva.