URA: Ponašanje Vukovića i MORT-a sramno, ćutanjem brane betonizaciju ispod Ljubovića

Podgorička URA, kako sopštavaju, nedeljama poziva gradonačelnika Vukovića da podnese inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) o zabrani gradnje navedenog stambenog objekta ispod brda Ljubović ili da objasni građanima i građankama zbog čega to neće učiniti

4233 pregleda 198 reakcija 3 komentar(a)
Budući izgled kvarta ispod brda Ljubović, Foto: URA
Budući izgled kvarta ispod brda Ljubović, Foto: URA
Ažurirano: 01.06.2020. 15:07h

Sramno je i nedostojno ponašanje Glavnog grada – Podgorice i gradonačelnika Ivana Vukovića, koji uprkos brojnim reakcijama nezadovoljnih građana, nevladinih organizacija i strukovnih udruženja, nedeljama ćute o započetoj izgradnji stambenog objekta na prostoru između već izgrađene četiri zgrade, ispod Ljubovića, kao i o više nego diskutabilnom, a katastrofalnom DUP-u „Zabjelo – Ljubović“ iz 2009. godine čije važenje je itekako dovedeno u pitanje, saopšteno je iz podgoričke URE.

Podgorička URA, kako sopštavaju, nedeljama poziva gradonačelnika Vukovića da podnese inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) o zabrani gradnje navedenog stambenog objekta ispod brda Ljubović ili da objasni građanima i građankama zbog čega to neće učiniti.

„Umjesto što se bave policijskim metodama zastrašivanja stanara i davanjem pogrešnih informacija, bolje bi bilo da konačno krenu raditi svoj posao – za koji ih i ti stanari/ke plaćaju – te odgovore na brojna javno postavljena pitanja. Da li katastrofalni DUP „Zabjelo – Ljubović“ koji je 2009. godine donešen na rok od svega pet godina i dalje važeći? Zbog čega Glavni grad, za punih 11 godina, nije pokrenuo proceduru donošenja novog DUP-a i dozvolio učešće građana? Da li je na urbanističkoj parceli 82 dozvoljena izgradnja objekta daleko veći gabarita, nego što to katastrofalni DUP dozvoljava? Zbog čega Glavni grad ne podnese inicijativu MORT-u i zaustavi navedene građevinske radove, do mijenjanja važeće planske dokumentacije i uvažavanja stavova stanara i pravila struke?“, upitala je opet podgorička URA.

URA podsjeća da bi izgradnja novog stambenog objekta na tom prostoru, između ranije izgrađene četiri zgrade, trajno i bespovratno degradirala kvalitet života građana tog dijela Podgorice.

“Umjesto da Glavni grad i gradonačelnik, u saradnji sa MORT-om započnu hitnu sanaciju devastiranog prostora u dijelu grada ispod Ljubovića, šta bi se u konačnom moglo zaokružiti i donošenja Plana generalne regulacije, oni odlučuju da ćute i da se “prave mrtvi” dok investitor ne završi neophodne radove i dok ne postane kasno za bilo kakvu reakciju. Zbog toga je ponašanje gradonačelnika sramno i nedostojno te funkcije, koja bi morala biti okrenuta interesu javnosti i građana – kao primarnih i najbrojnijih korisnika prostora, kojima se novom betonizacijom drastično narušava kvalitet života”, ukazala je podgorička URA.

URA je ranije isticala da je navedeni detaljni urbanistički plan “Zabjelo – Ljubović” donijet davne 2009. godine, sa rokom važenja od 5 godina, ali da je kasnijim izmjenama Zakona o planiranju prostora i pravnim gimnastikama “važenje tog plana diskutabilno rastegnuto na punih 11 godina”.

“Zbog toga javnost i građani, suprotno Zakonu, punih 11 godina nisu bili u mogućnosti da raspravljaju o planiranju prostora u tom dijelu grada i utiču na mijenjanje katastrofalnog DUP-a, a Glavni grad za sve to vrijeme namjerno nije pokretao proceduru izmjena tog planskog dokumenta. Zbog toga prvo i najvažnije pitanje mora biti: da li navedeni plan i dalje važi i da li su spremni da snose odgovornost ukoliko se kasnije utvrdi da važenje tog plana nije u skladu sa Zakonom”, ukazala je podgorička URA.

Bonus video: