DPS Berane: Lokalna vlast nesposobna

Kako smatraju u opozicionom DPS-u, činjenica da je iz Budžeta u 2019. godine potrošen minimalan iznos od 500.000 za kapitalne projekte što je višestruko manje od opština u okruženju, definitivno pokazuje da se aktuelna beranska vlast ne bavi razvojem ovoga grada već isključivo rukovodi ličnim interesima

1713 pregleda 5 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS
Ažurirano: 01.06.2020. 17:32h

Deseta sjednica Skupštine opštine Berane pokazala je nastavak katastrofalno lošeg funkcionisanja lokalne izvršne vlasti tokom 2019. godine što se jasno prepoznaje u Izvještaju predsjednika Opštine i organa lokalne uprave, trvdi DPS Berane.

Kako tvrde, u nepreglednom i loše koncipiranom Izvještaju o kojem su detaljno govorili naši odbornici, ogleda se nefunkcionalnost i nastavak loših rezultata aktuelne beranske vlasti.

"Dovoljno je sagledati nekoliko stavki ovog izvještaja koje potvrđuju nedoraslost ove vlasti da rješava veliki broj problema koje su uglavnom sami stvorili", kaže se u saoštenju.

Kako smatraju u opozicionom DPS-u, činjenica da je iz Budžeta u 2019. godine potrošen minimalan iznos od 500.000 za kapitalne projekte što je višestruko manje od opština u okruženju, definitivno pokazuje da se aktuelna beranska vlast ne bavi razvojem ovoga grada već isključivo rukovodi ličnim interesima.

"Nesposobnost rukovodilaca zaduženih za investicije i razvoj ogleda se u činjenici da tokom prethodne godine nije realizovan ni jedan od pompezno najavljivanih projekata", kaže se u saopštenju.

DPS Berane tvrdi da su jedini projekti koji su uspješno realizovani u opštini Berane su projekti Vlade Crne Gore.

"U prethodne dvije godine u oblasti infrastrukture i poljoprivrede realizovani su projekti ukupne vrijednosti više od 15 miliona eura. Svakog našeg sugrađanina treba da raduje podatak da je u narednom periodu Vlada Crne Gore planirala realizaciju značajnog broja infrastukturnih projekata koji će unaprijediti životni standard stanovnika Berana", kaže se u saopštenju.

Oni tvrde da se finansijski dugovi preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava iz mjeseca u mjesec rapidno uvećavaju, dok se istovremeno obim usluga koje pružaju građanima drastično smanjuje.

"Javne nabavke koje su sprovedene tokom 2019. godine pokazuju netransparentnost i brojne nezakonite radnje. Ostaje nerazjašnjen veliki broj poništenih postupaka javnih nabavki i značajan broj prenešenih u narednu godinu. A sve ovo pokazuje nesposobnost ove službe, ako ona uopšte i postoji. Vjerujemo da će po ovom pitanju nadležne institucije vrlo brzo dati konačan sud", kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da je jedna od nezakonitih odluka koju je jednostrano donijela skupštinska većina na ovoj sjednici jeste i Odluka o izmjenama i dopunama odluke o držanju kućnih ljubimaca, kojom se građanima zabranjuje držanje više od jednog kućnog ljubimca u stanovima i više od dva u dvorištima stambenih objekata.

Kako su saopštili, očekuju da će i ova odluka ubrzo biti poništena od strane nadležnih institucija.

"Da je lokalna vlast potpuno pogubljena i nefunkcionalna pokazuju i skupštinska vikend zasijedanja po svaku cijenu, koja je proizvod unutar koalicionih sukoba i uslovljavanja", tvrde u DPS.

Bonus video: