Požari u Rožajama: Štetu još sabiraju i ne hapse

“Na tri lokacije je utvrđeno da je usljed vremenskih okolnosti uzrok požara struja, odnosno elektrovodovi. Na dvije lokacije požari su krenuli iz zapaljenih kontejnera, dok se za školu u Dacićima još ispituje uzrok”, kazao je sagovornik iz policije

2600 pregleda 1 komentar(a)
Dio Rožaja poslije požara, Foto: Armin Ličina
Dio Rožaja poslije požara, Foto: Armin Ličina

Državni i opštinski organi i institucije u Rožajama još nijesu procijenili štete koje su nastale nakon neviđenih požara koji su prije dvije sedmice zahvatili trećinu teritorije te sjeverne opštine, ali je policija daleko odmakla u, kako kažu, “utvrđivanju činjenica i okolnosti pod kojima su se požari dogodili”.

“Vijestima” je u policiji nezvanično rečeno da se istraga još vodi, ali da se već sada može reći da su elementrana nepogoda i ljudska nepažnja glavni uzrok izbijanja požara.

“Na tri lokacije je utvrđeno da je usljed vremenskih okolnosti uzrok požara struja, odnosno elektrovodovi. Na dvije lokacije požari su krenuli iz zapaljenih kontejnera, dok se za školu u Dacićima još ispituje uzrok”, kazao je sagovornik iz policije.

On je rekao da se još istražuje da li je požar namjerno podmetnut na jednom mjestu.

“Osim tog mjesta, kada se kaže ljudski faktor, misli se uglavnom na nepažnju građana koji su čistili imanja, a vremenske prilike (jak vjetar) su bile takve da su izazvale nekontrolisano širenje požara”, objašnjeno je iz policije.

Predsjednik Opštine Rahman Husović (BS), koji je po funkciji i predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, “Vijestima” je ranije rekao da očekuje najprije da Uprava za šume završi procjenu.

“Oni su, kao što znate, nadležni i za državne i za privatne šume. Svi požari su počeli u šumama, pa su se onda proširili na druge djelove teritorije i zahvatili privatnu imovinu”.

Istakao je da će lično insistirati da se utvrdi odgovornost. “Ja sam ubijeđen da je u pitanju ljudski faktor”.

Husović je rekao da je odmah formirana opštinska komisija za utvrđivanje štete, al da još nije stigla da sve sumira i procijeni štetu.

Iza požara koji su gutali imovinu i šume, srećom ne i živote, ostale su kataklizmične slike, a vatrom opustošena šumska prostranstva na snimcima iz vazduha djeluju stravično.

Koordinacioni tim Vlade za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu nedvosmisleno je ranije saopštio da je za požare kriv ljudski faktor i da će nadležni organi intenzivno raditi na rasvjetljavanju okolnosti i počinilaca. Za samo dva-tri dana bilo je aktivno čak 60 požara na osamanaest lokaliteta. Izgorjele su dvije nenaseljene kuće u Kaluđerskom Lazu i Nurkovićima, brenta jednog privatnog preduzetnika u Bralićima, četiri sijena i jedan pomoćni objekat u Dacićima, kao i dvije garaže i pet vikendica.

Najteža situacija je bila u selima Daciće, Kaluđerski Laz, Ćosovica, Balotiće, Crnča, Bogaje i Seošnica u kojima su gorjeli objekti.

Požar je izbio na objektu škole u Dacićima.

Koordinacioni tim za bespravne aktivnosti u šumarstvu ocijenio je, takođe, da su najaktivni požari bili na lokalitetu šumske gazdinske jedinice Crnja Ibarac, gdje su zahvatili ukupno 13 odjeljenja, na lokalitetu Kaluđerski Laz, potom na lokalitetu sela Bogaje, Lovničkih šuma, Županice i Crnče.

Na vanrednoj sjednici tog tima, koja je održana u Rožajama odmah nakon požara, dogovorene su aktivnosti u cilju procjene štete i date smjernice svim nadležnim organima i subjektima.

I pored toga, procjena štete koja će nesumnjivo biti velika, ni poslije skoro dvadeset dana od stravičnih požara, nije završena ni kada su u pitanju prostranstva najkvalitetnijih šuma, ni kada se radi o drugoj državnoj i privatnoj imovini.

O individualnoj ili drugoj odgovornosti, makar i moralnoj, do sada, takođe, nije bilo riječi.

Bonus video: