Kad će El Grande Milovan da dobije ulicu?

Golmana reperzentacije Kraljevine Jugoslavije, kojeg u filmu i seriji “Montevideo bog te video” glumi Andrija Kuzmanović, sve do 1939. godine čuvao je mrežu beogradskog SK ”Soko“, kluba koji se nakon 1931. godine zvao BASK

4525 pregleda 4 komentar(a)
Najbolji golman Svjetskog prvenstva u Urugvaju: Jakšić, Foto: Privatna arhiva
Najbolji golman Svjetskog prvenstva u Urugvaju: Jakšić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.06.2020. 21:45h

Iz Sportsko rekreativnog društva (SRD) Kolašin ne odustaju od ideje da jedna od ulica u tom gradu dobije ime po Milovanu Jakšiću - proslavljenom golmanu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije.

Jakšić je rođen 21. septembra 1909. u kolašinskom selu Plana i još se naziru temelji davno srušene porodične “kule“.

Golmana reperzentacije Kraljevine Jugoslavije, kojeg u filmu i seriji “Montevideo bog te video” glumi Andrija Kuzmanović, sve do 1939. godine čuvao je mrežu beogradskog SK ”Soko“, kluba koji se nakon 1931. godine zvao BASK.

Na prvom Svjetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine, poslije susreta sa Brazilom, dobio je nadimak El Grande Milovan i proglašen za najboljeg golmana turnira.

Urugvajci su u Montevideu jednoj ulici dali njegovo ime.

Predsjednik SRK Željko Vukićević tvrdi da je vrijeme da se i u Jakišićevom rodnom Kolašinu jedna ulica konačno tako zove. Najnoviju inicijativu iz SRK krajem maja poslali su predsjedniku Skupštine opštine (SO) Milanu Đukiću.

“To bi bila istovremeno i svojevrsna promocija našeg grada na njabolji način. Na taj način Kolašin bismo predstavili kao grad sa bogatom i dugom sportskom tradicijom. Nadamo se da će odbornici SO prihvatiti naš predlog“, piše u inicijativi.

Vukićević kaže da su za tu ideju nedavno dobili i podršku jednog od Jakšićevih potomaka - javio im se Vojislav Jakšić, unuk Milovanovog rođenog brata Vojislava i ponudio podršku.

“Uz uvažavanje svakog dijela i aktera kolašinske istorije, ipak, činjenica je da je ovaj grad na dio svoje tradicije zaboravio. Da nije hrama Svetog Dimitrija, svakom ko u Kolašin dođe sa strane, prema imenima ulica i trgova, mogao bi zaključiti da ovaj grad nije postojao prije 1945. Nema razloga da ikome smeta da jedna saobraćajnica nosi ime slavnog Jakšića i, nadam se, da će odbornici SO na najbolji način razumjeti, ali i uvažiti našu inicijativu“, rekao je Vukićević. Kako tvrde poznavaoci etnogeneze kolašinskog kraja, Jakšić je potomak uskočkog junaka Jakše Avdalovića Gačanina. Porodica je, najvjerovatnije, poslije Prvog svjetskog rata odselila u Srbiju i nema podataka da su se ikada više vratili u Kolašin.

“U dresu BASK-a Jakšić je odigrao 500 zvaničnih utakmica. U sezoni 1934/1935. nekoliko utakmica branio je za SK Slavia Praha (Slavija Prag), a jedno vrijeme i u Ljubljani. Čuvao je nacionalnu mrežu Jugoslavije na devet utakmica, a debitovao je 13. aprila 1930. godine u prijateljskom susretu protiv Bugarske. I nakon Drugog svjetskog rata ostao je u fudbalu. Bio je dugogodišnji presjednik Saveza fudbalskih trenera Jugoslavije, ali i tehnički rukovodilac FK ‘Crvena zvezda’.

Umro je od srčanog udara u Egiptu 1953. godine”, piše o Jakšiću u knjizi “Znameniti Kolašinci” Predrag T. Šćepanović.

Iz kolašinske lokalne uprave najavili su da će uskoro biti “formirano tijelo u koje će biti uključeni i građani, koje će napraviti spisak značajnih, a pomalo zaboravljenih Kolašinaca”.

Na taj način, kako su objasnili, stvorili bi se uslovi i za neka imena kolašinskih ulica.

“Utvrdićemo kriterijume i standarde prema kojima ćemo ocijeniti ko se može naći na tom spisku i tražiti rješenja kako da se ta imena obilježe i da tako postanu imidž modernog i turističkog Kolašina. Ono što je sigurno, jeste da će na tom spisku biti ime Milovana Jakšića. Uvjereni smo da ćemo u našem gradu koji se bori i za sportsku i za sportsko-turističku prepoznatljivost”, rekli su u kolašinskoj Opštini.

Bonus video: