UBH: Spriječen pokušaj nelegalnog "uvoza" svinja u Crnu Goru

U cilju prevencije od pojave bolesti kuge i afričke kuge svinja, Uprava za bezbjednost hrane (UBH), u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovodi niz mjera i aktivnosti, kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori

3136 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za bezbijednost hrane (UBH) saopštila je da je u okviru akcije sprovedene u saradnji sa Upravom policije spriječila "uvoz" 37 prasadi.

U cilju prevencije od pojave bolesti kuge i afričke kuge svinja, Uprava za bezbjednost hrane (UBH), u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovodi niz mjera i aktivnosti, kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori.

U okviru tih aktivnosti, posebno u dijelu kontrole poštovanja naredbe o zabrani uvoza živih svinja i mesa i proizvoda od svinja iz zemalja u kojima je registrovana afrička kuga svinja, u zajedničkoj akciji Uprave policije i UBH zaustavljeno je vozilo kojim je pokušan "uvoz" 37 prasadi.

"Zaustavljeno je vozilo u kome su bile životinje, a koje je u Crnu Goru ušlo iz pravca Bosne i Hercegovine. Tom prilikom utvrđeno je da prevoznik ne posjeduje nikakvu dokumetaciju kojom bi potkrijepio dokaz o porijeklu ili zdravstvenom statusu životinja. Životinje su oduzete i nakon ispitivanja zdravsvenog stanja, u slučaju da se utvrdi da je su zdrave, biće predate Upravi za imovinu na dalje postupanje. Protiv prevoznika biće pokrenute propisane mjere", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Podsjećaju da od oktobra 2018. godine, od kada se afrička kuga svinja proširila Evropom i pojavila u susjednoj Srbiji, Crna Gora sprovodi aktivnosti na prevenciji i pojačan nadzor i kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima.

"Od prevoznika se zahtjeva da dokaže porijeklo i zdravstveni status svinja, zdravstvenim uvjerenjem, za unutrašnji promet, odnosno uvoznim papirima za uvezene pošiljke. Naglašavamo da svaka svinja u prometu mora biti označena na propisani način ušnom markicom i registrovana u skladu sa propisima. Svaki pokušaj nelegalnog prometa biće zaustavljen i životinje oduzete, a prema odgovornim licima preduzete kaznene mjere. Nećemo dozvoliti da rezultate koje i na ovom planu postižu zajedno državne institucije, u saradnji sa domaćim registrovanim držaocima svinja, anuliraju neodgovorni pojedinci koji ugrožavaju javno zdravlje nelegalnim postupcima", zaključuje se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u okviru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Bonus video: