Ministarstvo: 820.000 eura iz budžetskih rezervi za vakcinaciju stočnog fonda

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) saopštilo je da je dodatno Evropska komisija (EK) obezbijedila 95 hiljada doza potrebnih vakcina protiv bolesti kvrgave kože i 66 hiljada eura
94 pregleda 0 komentar(a)
Vakcinacija stoke, Foto: Shutterstock
Vakcinacija stoke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2018. 11:33h

Vlada Crne Gore obezbijedila je 820 hiljada eura iz budžetskih rezervi za vakcinaciju stočnog fonda u cilju zaštite od opasnih zaraznih bolesti plavog jezika i bolesti kvrgave kože u ovoj godini.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) saopštilo je da je dodatno Evropska komisija (EK) obezbijedila 95 hiljada doza potrebnih vakcina protiv bolesti kvrgave kože i 66 hiljada eura.

Iz tog resora su kazali da se vakcinacija očekuje početkom marta, nakon što se završi postupak nabavke vakcina.

“Kada se završi vakcinacija goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, obaviće se vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože, vakcinama koje su obezbjeđene kao donacija EK”, naveli su iz MPRR.

Prema njihovim riječima, stočari će na vrijeme biti obaviješteni o početku vakcinacije koju će sprovoditi veterinari, uz koordinaciju stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Ministarstva su istakli da je posebno je važno da svi stočari prate uputstva stručnih službi, i da u nadležnoj veterinarskoj ambulanti prijave novorođenu telad, kako bi se pravovremeno i uspješno obavila i njihova vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože.

Oni su podsjetili da su u 2016. godini navedene bolesti izazvale ogromne materijelne štete koje se ogledaju u gubitku stočnog fonda, finansijskim troškovima države, ali i značajnim gubicima izraženim u poremećajima u trgovini životinjama, proizvodima od tih životinja i izgubljenoj dobiti stočara.

“Bolest kvrgave kože tada je potvrđena na 428 gazdinstava i humano je usmrćeno i neškodljivo uklonjeno 557 goveda”, naveli su u saopštenju.

Iz MPRR su kazali da je bolest plavog jezika potvrđena na više od 700 gazdinstava, zbog čega je usmrćeno 45 goveda, 5.491 ovca i 16 koza.

“Zbog svega toga, Vlada je prošle godine obezbijedila finansijska sredstva i sprovela sveobuhvatnu vakcinaciju stočnog fonda”, dodaje se u saopštenju.

Iz MPRR su kazali da je pravovremenom i efikasnom reakcijom spriječena je pojava bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika prošle godine.

“Na bazi pozitivnih rezultata u prošloj godini, a imajući u vidu činjenicu da se radi o opasnim bolestima koje ne poznaju granice i sa kojima se i dalje bore mnoge države regiona, pa i Evrope, ocijenjeno je neophodnim da se vakcinacija nastavi i ove godine”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: